KOHA.net

ТЕМПУС

Шала: Пресудите понекогаш се генерализирани, апстрактни и парафразирани

Приближувајќи се до Шала

Африм Шала, судија во Врховниот суд, во емисијата „Темпус“ на КТВ рече дека пресудите на судовите во пониските инстанци се генерализирани, апстрактни и парафразирани.
„Едноставно оценивме дека пресудите на пониските судови се генерализирани, понекогаш се апстрактни, а во некои случаи се едноставно правни парафрази и по таа основа бевме бескомпромисни“, потенцира Шала.

Тој рече дека Врховниот суд е бескомпромисен во однос на укинување на притворите, бидејќи нема причина за изрекување на оваа мерка.
Понатаму, тој појасни дека врз основа на податоците со кои располагаат, произлегува дека голем број граѓани се обештетени од Судскиот совет на Косово поради тоа што биле приведени без правна основа.

Исто така, нагласи дека судиите ја определуваат мерката притвор без да го земат предвид принципот на пресумпција на невиност, а како резултат на тоа се рефлектира и надоместување на големи суми на штета, за граѓаните кои остануваат во притвор без правна основа .

„Врз основа на податоците со кои располагаме, излегува дека голем број наши граѓани добиле отштета од косовскиот судски совет, токму поради тоа што биле приведени без правен основ, тоа е поради тоа што еден на принципиелната основа која е загарантирана со Уставот и Европската конвенција е принципот на пресумпција на невиност, често нашите судии одредуваат притвор без да го земат предвид таквото начело, што подоцна се рефлектира во надоместување на големи штети на таквите граѓани“, Шала. додадена.
 

Прочитајте други ажурирања
Приближувајќи се до Шала

Шала: Со членството во Советот на Европа, Косовците можат да се обратат до Европскиот суд за човекови права

Судијата во Врховниот суд Африм Шала изјави дека доколку Косово стане дел од Советот на ...