ФИФА Евро 2024 KOHA.net

TECH

TikTok е под истрага во САД за нарушување на приватноста на децата

TikTok

Федералната трговска комисија на Соединетите држави ги испита потенцијалните прекршувања на TikTok и матичната компанија ByteDance, упатувајќи го предметот до Министерството за правда.

„Истрагата откри неколку причини да се верува дека именуваните обвинети го прекршуваат или се пред прекршување на законот и дека постапката е од јавен интерес“, се вели во соопштението на Комисијата. 

Ројтерс во 2020 година прв објави дека американското Министерство за правда ги разгледува тврдењата дека апликацијата не се усогласила со договорот од 2019 година, чија цел е заштита на приватноста на децата.

TikTok рече дека не се согласува со наводите.