ФИФА Евро 2024 KOHA.net

TECH

Apple ги подобрува Siri и оперативниот систем со ChatGPT

Компанијата Apple

Apple ќе го зајакне својот гласовен асистент Siri и оперативните системи iPhone и Mac со ChatGPT, бидејќи се обидува да добие чекор напред во трката за вештачка интелигенција (AI), јавува Би-Би-Си.
Производителот на iPhone најави промени во гласовниот асистент Siri заедно со голем број нови функции. Ги објави на годишното шоу за програмери во понеделникот. 

Тоа е дел од новиот прилагоден систем за вештачка интелигенција - наречен „Apple Intelligence“ - кој има за цел да им даде на корисниците начин полесно да ги користат уредите на Apple. 

Ажурирањата на оперативните системи на iPhone и Mac ќе овозможат пристап до ChatGPT преку партнерство со неговиот развивач OpenAI. 

ChatGPT се користи и за напојување на нови алатки, вклучувајќи генерирање текст или помош за е-пошта. Тест верзијата ќе биде достапна наесен. 

Apple се соочи со притисок да воведе нови функции со вештачка интелигенција во своите производи, по брзиот пораст на ривалите кои веќе ја примениле технологијата. 

„Apple Intelligence“ не е производ или апликација сама по себе. 

Ќе стане дел од секоја апликација или производ на Applet што ги користат клиентите. 

Во таа смисла, тој е сличен на помошникот за вештачка интелигенција на Мајкрософт познат како Copilot, но не треба да плаќате дополнително за да го активирате.