KOHA.net

TECH

Apple е обвинет за снабдување со минерали од конфликтните зони во Конго

Компанијата Apple

Меѓународните адвокати кои ја застапуваат владата на Демократска Република Конго во средата изјавија дека имаат докази собрани од свиркачите кои ја продлабочуваат загриженоста дека Apple може да се снабдува со минерали од конфликтните зони во источно Конго, објави Ројтерс. 

Во соопштението, адвокатите побараа од Apple да одговори на прашањата за синџирот на снабдување во земјата и рекоа дека ги проценуваат правните опции. 

Конгоанските адвокати го известија извршниот директор на Applet Тим Кук на 22 април за загриженоста во врска со синџирот на снабдување, а исто така напишаа и до подружниците на Applet во Франција, барајќи одговор во рок од три недели. 

Адвокатската фирма Amsterdam & Partners LLP ги истражи тврдењата дека минералите ископани во Конго од неколку компании и вооружени групи се шверцуваат преку Руанда, Уганда и Бурунди.