KOHA.net

TECH

Apple со најголем пад на продажбата во една година

Јаболко

Продажбата на iPhone е намалена на речиси секој пазар во светот, покажуваат најновите резултати на Apple. 

Технолошкиот гигант соопшти дека побарувачката за неговите телефони паднала за повеќе од 10% во првите три месеци од оваа година, при што продажбата паднала насекаде, освен во Европа. 

Apple соопшти дека севкупно, приходите на компанијата паднале за 4% на 90.8 милијарди долари, што е најголем пад за повеќе од една година.

Забележлив пад на продажбата е забележан во Кина.

Apple се соочува со правни битки со регулаторите во САД и Европа за нејзината продавница за апликации. 

Главниот финансиски директор Лука Маестри изјави дека продажбата на Apple се очекува да порасне за трите месеци до јуни.