KOHA.net

TECH

НАСА оствари контакт со сондата која исчезна пред пет месеци

Меѓународна вселенска станица

Меѓународната вселенска станица позната како НАСА ја врати комуникацијата со сондата Војаџер 1 во вселената, пет месеци откако беше изгубен контактот.

НАСА објави дека овој објект е пуштен во употреба во 1977 година, се наоѓа на 24 милијарди километри од Земјата и продолжува да работи.

Преку оваа сонда се врши истражување на непознатите меѓуѕвездени сфери (простор меѓу ѕвездите).

За да добијат сигнал од оваа сонда, на научниците на Земјата им требаат околу 22 часа чекање. Сигналот пристигна и тимот на летови го сними и потврди дека доаѓа од 24 милијарди километри, објавувајќи дека доаѓа од Војаџер 1.

Ова летало е во добра состојба и се очекува да претрпи одредени модификации.

Години наназад НАСА се соочи со ситуација кога таков објект излезе од надзорниот радар.