KOHA.net

TECH

Apple ја гледа борбата во Кина, Samsung излегува на врвот

Компанијата Apple

Технолошката компанија Apple го загуби првото место како производител на телефони, рангирана под Samsung.

Ова се должи на падот на испораките на iPhone, објави Ројтерс во понеделникот.

Испораките на паметни телефони на Apple паднаа за околу 10 отсто во првиот квартал од оваа година.

Глобалните испораки на паметни телефони се зголемија за 7.8 отсто на 289.4 милиони единици во периодот јануари-март. Samsung има 20.8 отсто од пазарот, заземајќи го првото место кај производителот на телефони.

Остриот пад на продажбата на производителот на iPhone доаѓа по неговите силни перформанси во декемврискиот квартал, кога го престигна Samsung како производител број 1 на телефони во светот. Сега е повторно на второ место, со 17.3 отсто од пазарот.

Xiaomi, еден од водечките производители на паметни телефони во Кина, го зазеде третото место со пазарен удел од 14.1% во текот на првиот квартал.

Падот на iPhone телефоните се случи и поради предизвиците со кои се соочува американската фирма на нејзиниот пазар во Кина, каде што многу институции ја ограничија употребата на уредите на Apple за вработените.