ФИФА Евро 2024 KOHA.net

TECH

Инстаграм има за цел да се бори против „сексуалната уцена“ со нови ажурирања

Instagram

Инстаграм ќе започне со тестирање на нови алатки во рок од неколку недели за борба против „изнуда“, форма на уцена која вклучува интимни фотографии испратени на интернет, пишува Би-Би-Си.

Ажурирањата вклучуваат „заштита од голотија“, која ќе ги замагли голите фотографии во директните пораки. Стандардно ќе биде овозможено за возраст под 18 години.

Тестовите ќе вклучуваат и форми на рекламирање што ќе ги насочат потенцијалните жртви на „сексуална уцена“ за помош.

Владите ширум светот предупредија на зголемената закана за младите од „сексуална уцена“.

Обично голите фотографии се злоупотребуваат за барање пари или други закани.

Во средата, двајца Нигеријци се изјаснија за виновни за сексуален напад на млади момчиња во САД, од кои едното изврши самоубиство.

Има и случаи кога педофилите користат голи фотографии за да ги принудат децата на секс.