ФИФА Евро 2024 KOHA.net

TECH

TikTok најавува нова апликација, која има за цел да се натпреварува со Instagram

TikTok

Социјалната мрежа TikTok подготвува апликација за споделување фотографии која ќе му конкурира на Instagram.

Компанијата соопшти дека работи на „посветен простор“ за фотографии и текст, а некои корисници веќе добиле известувања дека нивните објави што содржат фотографии ќе бидат споделени со новата апликација TikTok Notes, освен ако не изберат да избришат

Ова е најновиот пример на компаниите за социјални медиуми кои се имитираат едни со други, исто како што Instagram го лансираше Reels како одговор на TikTok во 2020 година.

Иако е „копирање“, ваквите потези може да им се исплатат на компаниите, но само ако се направат на вистински начин. Пример е Instagram, кој го копираше Snapchat со воведување на функцијата Stories. Сепак, сличен потег на Твитер заврши неуспешно.

TikTok сè уште не ја заврши работата на апликацијата Notes, ниту откри датум за лансирање, но извештаите добиени од некои корисници укажуваат дека ќе овозможи поставување и споделување на објави на фотографии во новата апликација. Во моментов, TikTok им овозможува на корисниците да објавуваат фото секвенци со звуци и филтри.