ФИФА Евро 2024 KOHA.net

TECH

Apple отпушти повеќе од 600 работници

Јаболко

„Епл“ отпушта повеќе од 600 работници во Калифорнија, што го означува првиот голем бран на кратења на работни места по пандемијата во услови на поширок бран консолидација на технолошката индустрија.

Производителот на iPhone известил 614 работници на 28 март дека ги губат своите работни места, објави Гардијан.

Но, не е јасно во кои сектори или проекти биле вклучени вработените.

Во февруари, Apple ги укина плановите за производство на електричен автомобил, вредни повеќе милијарди долари.

Наводно, тогашните директори им рекле на вработените дека компанијата ги насочува своите ресурси кон програмите за вештачка интелигенција, а некои работници се очекува да бидат отпуштени.

Apple има околу 161,000 вработени. Компанијата не одговори на ова прашање.

Амазон, исто така, оваа недела објави дека ќе отпушти некои работници.