ФИФА Евро 2024 KOHA.net

TECH

Нигерија му нареди на гигантот за криптовалути да плати 10 милијарди долари

Нигериската влада соопшти дека побарала компензација од речиси 10 милијарди долари од компанијата за криптовалути Binance.

Според владата, Binance манипулирал со девизните курсеви преку шпекулации и местење стапки, што предизвика Naira [официјалната валута на Нигерија] да изгуби речиси 70% од својата вредност во последните месеци.

Двајца директори на Binances беа уапсени во Нигерија претходно оваа недела.

Binance не одговори.

Нигерија е најголемата африканска економија и исто така еден од најголемите пазари за криптовалути во светот.

Во вторникот, Централната банка на Нигерија соопшти дека Binance Nigeria префрлила средства што не можат да се следат во вредност од 26 милијарди долари.

Криптовалутите не се нелегални во Нигерија, но компаниите мора да се регистрираат за да работат таму. Според нигериската влада, Binance не успеал да го стори тоа.