ФИФА Евро 2024 KOHA.net

TECH

Протекувањето податоци од кинеска фирма ги истакнува хакерските цели на Кина

Големото протекување податоци од кинеска фирма за сајбер безбедност откри дека државните безбедносни агенти плаќаат десетици илјади долари за собирање податоци за цели, вклучително и странски влади, додека хакерите собираат огромни количини на информации за кое било лице или институција. на нивните потенцијални клиенти.

Кешот од повеќе од 500 датотеки откриени од кинеската фирма I-Soon беше објавен на интернет и експертите за сајбер безбедност веруваат дека се оригинални. Некои од целите за кои се разговараше се НАТО и Министерството за надворешни работи на Велика Британија, објави Гардијан. 

Протекувањето нуди невиден увид во кинескиот свет на хакирање за вработување, што шефот на безбедносните служби на ОК го нарече „масовен“ предизвик за земјата.

Досиејата го откриваат широкиот опсег на кинеските разузнавачки операции.

Во една од многуте „скриншотови“ има датотека со наслов „белешки од Секретаријатот за европски прашања на Северна Македонија“.