KOHA.net

TECH

Јужна Кореја ги предупреди Google и Apple на казни до 50 милиони долари

Русија го казни Гугл со стотици илјади долари

Јужна Кореја предупреди дека технолошките компании Гугл и Епл ќе се соочат со можни казни за злоупотреба на нивната доминантна позиција на пазарот на апликации.

Според телекомуникацискиот регулатор на оваа земја, казните достигнуваат и до 50.5 милиони долари.

Комисијата за комуникации на Јужна Кореја соопшти дека двата технолошки гиганти ги принудиле развивачите на апликации да плаќаат и предизвикале неправедни одложувања во прегледот на апликациите.

„Внимателно ќе го разгледаме известувањето на KCC и ќе го доставиме нашиот одговор. Откако ќе ни биде споделена конечната писмена одлука, внимателно ќе ја разгледаме за да процениме како да продолжиме“, велат од Google.

Од друга страна, Apple објави соопштение во кое се вели дека не се согласува со заклучоците на KCC.

„Веруваме дека промените што ги имплементиравме во App Store се во согласност со Законот за телекомуникациски бизнис“, се вели во соопштението на компанијата.

Во 2021 година, Јужна Кореја донесе амандман на Законот за телекомуникациски бизнис со кој им забранува на операторите на продавници за апликации да ги принудуваат развивачите на софтвер да ги користат нивните платежни системи.