ФИФА Евро 2024 KOHA.net

TECH

Дизни го надминува Нетфликс по бројот на претплатници

Дизни добива се повеќе претплатници и го помина Нетфликс во однос на бројките. Затоа во декември во САД ќе стартува нова услуга за стриминг, пишува Bloomberg.

На почетокот на јули, Дизни објави 221.1 милиони претплатници на трите стриминг платформи. Тоа го стави пред Нетфликс, кој губи клиенти.

Компанијата, која исто така поседува стриминг телевизиска платформа Hulu и спортски фокусиран ESPN +, рече дека побарувачката за нејзиниот производ Дизни + останува силна. Тие предупредија дека губењето на правата за емитување крикет во Индија ќе го намали растот на претплатниците.

Компанијата имаше 14.4 милиони претплатници на Дизни + во последниот квартал, многу од нив надвор од САД, што беше многу повеќе отколку што очекуваа аналитичарите.

Подоцна оваа година, во САД ќе започне нова услуга финансирана од реклами, која ќе продолжи со сегашната претплата од 7.99 долари. Надоместокот за услугата без реклами ќе се зголеми на 10.99 долари месечно.