ФИФА Евро 2024 KOHA.net

МЦСР 10

Музичкиот музеј во Ѓакове

Се препорачува да се прецени тендерот од 382 илјади евра за реконструкција на Музичкиот музеј во Ѓаковица

KULTURA 18 јуни 2024 година, 08:00 часот

Предложено е до органот за правна заштита за јавни набавки да одлучи за враќање на повторно оценување на предметот преку кој ...

Стар Сарај - уништување

Државата пропаѓа пред нивелирањето на спомениците, чекајќи судење во судовите

KULTURA 6 јуни 2024 година, 08:00 часот

Немоќни пред деструкциите и молчи во јавноста, централните институции планираат случајот „Комплекс - Стар Сарај“ да го...

Национална награда за животна дејност „Муслим Мулиќи“

„Муслим Мулиќи“ за Алије Вокшин, синоним за елитна уметност

KULTURA 31 мај 2024 21:36 часот

„Жена во црно“ е ремек-делото на Алије Вокши, кое служи како пример за нејзината активност која освен ...

Логото за одбележување на 25-годишнината од ослободувањето на Косово

Откриена агендата за одбележување на 25-годишнината од ослободувањето на Косово

Арбери 29 мај 2024 17:00 часот

Министерството за култура, млади и спорт го објави логото по повод 25-годишнината од ослободувањето на Косово. Заедно со него...

Ветувања за реконструкција на Музичкиот музеј во Ѓаковица веднаш по горењето вечерта на 30 август минатата година имаше и од локалната и од централната власт.

Музичкиот музеј во Ѓакове го наоѓа реставраторот со 382 илјади евра по жалба

KULTURA 22 мај 2024 10:00 часот

Три месеци пред да наполни една година откако беше опожарена зградата на Музичкиот музеј во Ѓакова познат како „Табхане“,...

Врз основа на изнесеното, деталниот проект не го надминува идејниот во однос на тоа како ќе изгледа објектот. Ја зачува сегашната форма на објектот од 40-тите години на минатиот век (Фото: Министерка за култура/ФБ)

Одобрен е проектот за реставрација на Народниот театар, цената е 7 милиони евра

KULTURA 8 мај 2024 08:00 часот

Косовскиот завод за заштита на спомениците го отвори патот за реализација на проектот за општата реставрација...

Стадион „Адем Јашари“ во Митровица

Работите продолжуваат на стадионот „Адем Јашари“ во Митровица

СПОРТ ВО КТВ 12 април 2024 15:44 ч

Фудбалската федерација на Косово објави видео на кое се гледа состојбата на Олимпискиот стадион „Адем Јашари“ во Митровица. Работите продолжуваат.ВИДЕО:

Палата на младоста

Со над 20 милиони евра Министерството за култура плаќа за реновирање на Палатата на младите

KULTURA 9 април 2024 08:11 ч

Со над 20 милиони евра во „чанта“ Министерството за култура се смилува на реновирањето на Палатата на млади и спорт....

Стадионот Ѓаковица, според планот на МКРС

За реновирање на стадионот во Ѓаковица се издвојуваат 9 милиони евра

фудбал 4 април 2024 15:32 ч

Министерот за култура, млади и спорт Хајрула Чеку најави издвојување на девет милиони евра за реновирање на стадионот...

МЦЈС

Во Министерството не е доцна за обезличените портрети на уметниците

KULTURA 1 април 2024 10:09 ч

Игра на среќа е ако минувачите можат да погодат кој се крие зад портретите на уметниците и писателите...