ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Фестивал 19

Докуфест

Тема „Нов поредок“ на „Докуфест“ со над 100 натпреварувачки филмови

ЕКСПРЕС 10 јули 2024 20:01 часот

Сценариото што му претходи на „ДокуФест“ е речиси исто: повикот се отвора, се затвора, програмата се објавува, подготовките кулминираат, одбројувањето, осветлувањето...

Состанок на стилови

Графитите ги разбиваат мрачните пејзажи со боја за едукација

ЕКСПРЕС 5 јули 2024 19:22 часот

Уметници од земјата и од целиот свет во Приштина ги разложија боите на муралите под тема „Едуцирај за да воздигнеш“. Со...

Демонстранти против „Mirëdita, dobar dan“ во Белград во четврток, 27 јуни

„Добар ден...“ пред Србија на национализмот што си ја чека главата

Додаток за култура 30 јуни 2024 година, 08:00 часот

Најсилната коалиција во Србија е онаа меѓу владетелите и хулиганите. Тоа е докажана работа. Нема да биде тешко...

Нанад Чанак

Ненад Чанак кани „Добро утро...“ во гостинската куќа: Забраната се подготвуваше долго време

KULTURA 28 јуни 2024 година, 23:53 часот

Гласовите за поддршка на фестивалот кој има за цел да ја премости соработката бледнеат кога ќе се одмерат на повиците на ...

Добар ден Добар Дан

Во Белград нема „Mirëdita...“.

ЕКСПРЕС 28 јуни 2024 година, 20:26 часот

Српската држава не го дозволи фестивалот „Mirëdita, dobar dan!“ во Белград. Неколку недели пред отворањето, српските екстремисти заедно со...

Протести против Миредита, Добар дан

Србија на повиците за убивање Албанци нема да „Мирадита...“ во Белград

KULTURA 27 јуни 2024 година, 23:48 часот

Србија на екстремисти и хулигани - во чии протести повиците за убивање Албанци се целосно...

МоноАкт

Монодрамата за човечката љубов триумфира во „MonoAct“

ЕКСПРЕС 18 јуни 2024 година, 19:35 часот

Емисијата „Бог Ибрахим и цвеќињата на Куранот“, која ја прикажува поврзаноста меѓу луѓето надвор од разликите, ја доби главната награда на изданието...

Фотографија од 10-тото издание на „Mirëdita, dobar dan!“ во Приштина

„Mirëdita, dobar dan“ подготвен за реприза во Белград со српските радикали

KULTURA 15 јуни 2024 година, 22:35 часот

Српските радикали со своите протести на кои повикуваат на убивање Албанци, веќе станаа нераскинлив дел од „Mirëdita,...

Џовани Белучи

Се затвора 14-тото издание на „Шопен пијано фест“.

ЕКСПРЕС 14 јуни 2024 година, 13:53 часот

Концертниот маратон беше годинешното издание на меѓународниот фестивал на класична музика „Шопен пијано фест“. Како целина беше ...

Мурал Фест

„Мурал фест“ ги бои јавните простори за еманципација на жената

ЕКСПРЕС 4 јуни 2024 година, 19:18 часот

„Мурал фест“ кој со првото издание дојде со јасна мисија: преку уметноста да упатува пораки до општеството. Тие ...

Шопен пијано фест

Уметниците Ѓони е Лалошевиќ на „Шопен пијано фест“

ЕКСПРЕС 30 мај 2024 15:08 часот

Осмата вечер по ред „Шопен пијано фест“ меѓу другото ја истакна културата на Црна Гора...

Сипарантум

Музичкото ехо на Косово во Полска

ЕКСПРЕС 23 мај 2024 18:47 часот

Традицијата на класичната музика во Полска е стара. Тоа оди заедно со најцивилизираните земји во Европа. Во градот...

Гранфест

„Гранфест“ во проблематичниот свет со „последиците од сонувањето“

ЕКСПРЕС 22 мај 2024 18:31 часот

Во турбулентен свет на војни, графичкиот роман слика реалност, има за цел да ги разбие предрасудите, да создаде мостови. Со ова...

Се прашуваме

„Шопен пијано фест“ со џез за Стиви Вондер

ЕКСПРЕС 22 мај 2024 18:25 часот

И покрај тоа што го носи името на еден од светските генијалци на класичната музика, „Шопен пијано фест“ не ја штеди јавноста ниту ...

ФЕСТИВАЛ ПОЛИПУС

„Полип“ како креативно гнездо низ мемориската лента

ЕКСПРЕС 21 мај 2024 15:22 часот

На последниот ден од последното издание на „Полип“, една од темите беше иднината на Фестивалот. Дури и ...

Полип

„Полип“ во новото поглавје како креативен излез надолу мемориска лента

KULTURA 18 мај 2024 08:00 часот

На последниот ден од последното издание на „Полипит“ една од темите беше иднината на фестивалот. И САД...

Артем Јасински

Виртуозот од Украина ги доловува волшебните ѕвезди на музиката за европските вредности

ЕКСПРЕС 14 мај 2024 16:39 часот

Ѕвездите беа наслов на минималистичката сцена на отворањето на 14-тото издание на „Шопен пијано фест“, не само за...

Дуа Липа на подкастот „Диш“.

Дуа Липа сонуваше да настапи во Гластонбери уште од кога го напиша својот прв албум

SHOWBIZ 13 мај 2024 10:57 часот

Светски познатата пејачка Дуа Липа откри дека сонувала да пее на главната бина на познатиот фестивал...

музички фестивал

„Млад пијанист“ пронаоѓа таленти

ЕКСПРЕС 2 април 2024 18:35 ч

Локалните пијанисти во здружението „Бел Арте Косова“ во 2008 година се приклучија на иницијатива која дојде како продолжение на ...