KOHA.net

Шопен пијано фест 25

Џовани Белучи

Се затвора 14-тото издание на „Шопен пијано фест“.

ЕКСПРЕС 14 јуни 2024 година, 13:53 часот

Концертниот маратон беше годинешното издание на меѓународниот фестивал на класична музика „Шопен пијано фест“. Како целина беше ...

Шопен пијано фест

Упорното пијано во формациите на класичната музика

ЕКСПРЕС 11 јуни 2024 година, 20:18 часот

„Вечер на косовските солисти“ беше посветата на „Шопен пијано фест“ на локалните солисти на класичната музичка сцена. Делата на...

Џовани Белучи

Маестро Белучи се враќа на пригушената сцена со сјајот на музичките бои

KULTURA 11 јуни 2024 година, 10:30 часот

Концертниот маратон беше годинешното издание на меѓународниот фестивал на класична музика „Шопен пијано фест“. Како целина беше ...

Сопранистката Улпијана Алиај и Питер Валентовиќ

Глас и пијано за маестрално трасирање на оперскиот репертоар

Додаток за култура 8 јуни 2024 година, 23:19 часот

Познато е дека најголемата музичка форма во однос на класичната музика во земјава често се превртува. Дури и ...

Зана Бадивуку-Баша и Незахате Шала-Зека

Непоколебливо пијано во формации за класична музика со локални солисти

KULTURA 7 јуни 2024 година, 23:13 часот

„Вечер на косовските солисти“ беше посветата на „Шопен пијано фест“ на локалните солисти на класичната музичка сцена. Делата на...

Софија Гуљак

Софија Гуљак го запечатува совршенството со концерт во Приштина

ЕКСПРЕС 6 јуни 2024 година, 17:47 часот

Концертите што го сочинуваат „Шопен пијано фест“ се посебни музички поглавја. Десеттата приказна по ред е со...

Хрватски гитарски квартет

Маестро го рушат светот на гитарата во Приштина

ЕКСПРЕС 3 јуни 2024 година, 18:28 часот

Започна со имиња како Артем Јасински, виртуозниот пијанист од Украина, квартетот на Фабрицио беше дел од програмата...

Пијанистката Софија Гуљак на концерт во Приштина

Софија Гуљак го запечатува совршенството со извонреден концерт во Приштина

Додаток за култура 2 јуни 2024 година, 11:00 часот

Концертите што го сочинуваат „Шопен пијано фест“ се посебни музички поглавја. Десеттата приказна по ред е со...

Хрватски гитарски квартет

Четири виртуози во фасцинантен разговор преку гитари

KULTURA 30 мај 2024 23:15 часот

Започна со имиња како Артем Јасински, виртуозниот пијанист од Украина, квартетот од Италија исто така беше дел од програмата...

Шопен пијано фест

Уметниците Ѓони е Лалошевиќ на „Шопен пијано фест“

ЕКСПРЕС 30 мај 2024 15:08 часот

Осмата вечер по ред „Шопен пијано фест“ меѓу другото ја истакна културата на Црна Гора...

Шопен пијано фест

Хармонија со класичните ремек-дела на виртуозниот инструменталист

ЕКСПРЕС 28 мај 2024 18:33 часот

Пијаното ги носи мистериозните моменти, чудна нова хармонична територија во „Концертот за пијано бр. 5“ на Лудвиг ван Бетовен.

Илиријана Ѓони и Милица Лалошевиќ од Шопен Пијано Фест

Дуото во разбивање на малезиската, албанската и светската култура

KULTURA 28 мај 2024 10:30 часот

Осмата по ред вечер „Шопен пијано фест“ меѓу другото ја истакна културата на Црна Гора за...

„Шопен пијано фест“

Филхармонијата „Шопен пијано фест“ во хармонија со ремек-делата на виртуозниот инструменталист

KULTURA 27 мај 2024 08:00 часот

Пијаното ги носи мистериозните моменти, чудна нова хармонична територија во „Концертот за пијано бр. 5“ на Лудвиг ван Бетовен.

Шопен пијано фест

Виртуозното дуо со звуците на пијано и виолончело

ЕКСПРЕС 24 мај 2024 16:15 часот

Програмата на 14-тото издание на „Шопен пијано фест“ продолжува со бројни концерти на класична музика. На концертот...

Шопен пијано фест

„Break on Through“ во пробивањето на границите од Џим Морисон до Шостакович

KULTURA 23 мај 2024 23:20 часот

Затемнувањето на светлата беше првиот знак за почетокот на концертот. Сцената на 14-тото издание на „Шопен пијано фест“...

Шопен пијано фест

Дуо со пијано и виолина со звуци на животни приказни

ЕКСПРЕС 23 мај 2024 18:53 часот

Хармонијата на пијаното и меланхоличната природа на виолината ја прават идеална комбинација во камерен концерт. Тоа е од...

Се прашуваме

„Шопен пијано фест“ со џез за Стиви Вондер

ЕКСПРЕС 22 мај 2024 18:25 часот

И покрај тоа што го носи името на еден од светските генијалци на класичната музика, „Шопен пијано фест“ не ја штеди јавноста ниту ...

МОРЕ ТРОШОЦИ

Виртуоз од Албанија на „Шопен пијано фест“

ЕКСПРЕС 21 мај 2024 18:41 часот

Техничкото мајсторство и емоционалната длабочина, засилени со драматичната атмосфера создадена од црвеното осветлување на салата, ќе...

Шопен пијано фест

Дуо со пијано и виолина со звуци на животни приказни

KULTURA 21 мај 2024 13:00 часот

Хармонијата на пијаното и меланхоличната природа на виолината ја прават идеална комбинација во камерен концерт. Тоа е од...

Главен говор на третата вечер на „Шопен пијано фест“ беше Кости Дети, виртуозот од Албанија, кој во двочасовна програма го трансформираше инструментот за пијано во живо суштество со кое разменува енергија и огнен темперамент (Фото: Шопен Пијано Фест)

Клавирот е „недоволен“ за виртуозот во дуел со звуци

Додаток за култура 19 мај 2024 15:00 часот

Техничко мајсторство и емоционална длабочина, засилени со драматична атмосфера создадена од црвеното осветлување на салата,...