KOHA.net

Успешна приказна

Tony Jeton Selimi

Сакам да ги испраќам моите пријатели и клиенти таму, сакам да ги посетувам гробовите на моите родители, да се среќавам со пријателите и семејството, да патувам на различни места како Охрид, Маврово, Скопје, Кратов, Манастир, Струга и да уживам во задоволствата на кујната обезбедена без разлика каде. Патувам додека сум таму во посета.

1. Во која година се иселивте?

Мигрирав во Лондон во есента 1990 година

2. На што најмногу се сеќавате на вашиот ран живот во западниот свет?

Има толку многу работи на кои се сеќавам кога го започнав мојот нов живот во ОК. Со месеци бев бездомник, едвај преживував и плачев поради тоа што ми се случи мене и луѓето што ги сакав на почетокот на граѓанската војна. Доживеав губење на идентитетот, се чувствував осамено, без кому да му се обратам за помош и работев каква било работа што можев да ја најдам за да ми помогне да останам жив.

3. Како помина вашата интеграција и на какви потешкотии наидовте?

На почетокот тоа беше невозможна мисија. Зошто? Затоа што во Лондон стигнав со мал ранец и 250 DM (германски марки). Мајка ми позајми пари за да ми помогне да преживеам неколку недели. Едвај зборував англиски и со малку пари не можев да си го платам образованието, да држам покрив над главата или да можам да правам основни работи што повеќето луѓе ги земаат здраво за готово. Додека чекав да се реши мојот статус на бегалец, го направив тоа што секогаш го правам. Работев колку што можев за да заштедам пари, да најдам куќа во која да живеам и да платам за моето колеџ и универзитетско образование. Сè што доживував беше многу поразлично од животот што некогаш го имав во поранешна Југославија. Морав да задржам четири работни места за да платам за да дипломирам на еден од четирите водечки универзитети за наука и инженерство во ОК, Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL). Откако дипломирав, додека се искачував на корпоративната скала, се соочив со расизам, малтретирање и нееднаквост во платите, унапредувањата и можностите за работа. Списокот продолжува и натаму, луѓето можат да прочитаат повеќе во моите бестселери.

4. Какви врски имаш со татковината и какво значење има таа во твојот живот?

Како што велат, нема место како дома, а Република Северна Македонија, а особено мојот роден град Гостивар, имаат посебно место во моето срце. Тоа е местото каде што сум роден, каде што живеат многу семејство и пријатели, таму имам многу мои спомени од детството и каде започна патувањето што ме доведе до светска слава. Сакам да ги испраќам моите пријатели и клиенти таму, сакам да ги посетувам гробовите на моите родители, да се среќавам со пријателите и семејството, да патувам на различни места како Охрид, Маврово, Скопје, Кратов, Манастир, Струга и да уживам во задоволствата на кујната без разлика. каде што патувам додека сум таму во посета.

5. Колку пати годишно во просек го посетувате родниот град?

На глобално ниво, патувам низ светот говорејќи, советувајќи, обучувајќи и подучувајќи ги моите методи, алатки и принципи за позитивно да ги трансформирам образованието, бизнисот, здравството, лидерството и владините институции. Како резултат на тоа, моите посети во Македонија варираат и зависат од тоа дали имам клиент, деловни или ТВ медиумски обврски, понекогаш одам двапати, а понекогаш четири пати годишно.

6. Колку е променето родното место според твојот впечаток?

Секогаш кога доаѓам во посета, забележувам толку многу промени, и негативни и позитивни. Аеродромот е подобар, патиштата се подобри, прашањата за човековите права се повеќе и повеќе се решаваат, има модерни трговски центри, одлични ресторани, места за посета, активности и услуги кои ги немаше. Добро е да се види движење во решавањето на прашања како што се јавните услуги, како што се здравството, образовните институти, старите лица, недостатокот на различност во компаниите и човечките ресурси, ЛГБТК, родовата и меѓукултурната еднаквост, во бракот, како и дискриминацијата што се јавува како резултат.

7. Што најмногу ти недостига од татковината во егзил?

Ми недостига да одам наутро во биректоре, да уживам во изгрејсонцето во мојата градина, да ги посетам родителите и бабите и дедовците на нивното место за одмор, да одам во Леуново, родното место на мајка ми и да уживам во Мавровското езеро и за сето тоа Скопје, Охрид, Струга. и други убави места во Македонија кои можат да понудат.

8. Дали размислувате да се вратите еден ден да живеете во родниот град?

Апсолутно.

9. Опишете ја вашата професионална посветеност кон нас подетално?

На глобално ниво сум препознаен како еден од водечките консултанти во областа на личниот развој и деловните перформанси и број 1 најпродаваниот автор на многу книги специјализирани за човековото однесување, лидерство, сознание и психологија на здравје, богатство и успех.

Патувам низ светот за да им помогнам на луѓето од сите пазарни сектори и професии да најдат решенија за нивните лични, професионални и деловни проблеми за да постигнат извонредност во сите критични области од животот; Духовна, ментална, емотивна, физичка, деловна, пари, врска и љубов.

Обезбедувам одговори на прашања и практични решенија за животните предизвици преку консултации, разговори, обуки, семинари и разни обуки.

Како експерт во мојата област, ме повикаа лидери од сите сфери на животот, вклучувајќи претседатели, пратеници, спортисти, д-р, познати научници, претприемачи и извршни директори на компании како Microsoft, SAP, Santander, E&Y и Deutsche Bank. да им помогне да постигнат квантни скокови во продуктивноста на лидерството, деловните перформанси, создавање здрава, богата и значајна култура и исполнување на нивните автентични вредности.

Јас сум основач на TJS Cognition Ltd, приватна и деловна компанија за обука, менторство и консултантски услуги посветена на инспирација на мажите и жените од сите националности, вери и бои да станат самодисциплинирани господари и посветени лидери кои ги инспирираат другите, да ја разбудат нивната вродена бесконечност. мудрост и љубов.

Сликата

Со моите најпродавани и наградувани книги „Патот до мудроста“, „#Осаменост“, „Нелажливиот код®“, ангажмани за јавно говорење, семинари и работилници, списанија, наградуваниот документарен филм „Живеј ја мојата илузија“ и повеќе 700 Настапите на ТВ/радио, вклучувајќи ги ABC, NBC, CBS, FOX и нивните филијали, влијаев на животите на повеќе од сто милиони луѓе.

Сликата

Мојата трансформативна глобална работа и мисија за позитивно влијание врз животите на милијарда луѓе беа препознаени од лондонските SME Awards, избирајќи ме како победник како највизионерски претприемач за 2020 година.

Познат сум по тоа што ги оставам моите клиенти да се чувствуваат моќно, приземјено, урамнотежено, инспирирано и вредно милијарда.

10. Според вас, што треба да направат институциите за иселениците?

Секој бизнис, институција и лице што живее во Република Северна Македонија може да направи толку многу за да ги поврзе, поддржи и вклучи своите луѓе во дијаспората во обликувањето на иднината на нашата земја, за да се справи со растечките проблеми користејќи и искористувајќи ја широката експертиза што нашите луѓе во дијаспората има. Тие можат да го поедностават обновувањето на личните документи, учеството на избори преку апликација, портал за дијаспората, да ги промовираат бизнисите на оние кои живеат во дијаспората, да создадат повластени услови за претприемачи како мене да инвестираат во Македонија, адресирање на екстремизмот и дека тоа е безбедно за сите, без разлика на нивното потекло, да можат подеднакво да придонесуваат, поврзете го туристичкиот и деловниот одбор со експерти како мене кои носат странски клиенти да трошат пари и да ја поддржат локалната економија.