ФИФА Евро 2024 KOHA.net

LIFESTYLE

Здравствени придобивки од црвената чили пиперка

Ако кајенскиот пипер се додава умерено во храната, може да биде добар за телото бидејќи нуди неколку здравствени придобивки.

Црвените чили пиперки имаат малку протеини, јаглехидрати и многу малку масти.

Но, 45 грама од овој вид пиперка содржи 72% од дневните потреби на човечкото тело за витамин Ц, 13% од дневната потреба за витамин Б6 и 5% од витамин К, пренесува Health Line.

Тоа значи дека чили пиперките содржат големи количини на витамин Ц. Откако овие пиперки ќе се сомелат, мелат и направат пиперка, тие содржат големи количини на овој витамин, кој е неопходен за доброто здравје на човекот и го штити организмот од инфекции.

Друга состојка која се наоѓа во чили пиперките е капсаицинот. Забележано е дека ова соединение штити од рак на простата. Капсаицинот ослободува топлина и како таков се користи од фармацевтите во некои лепливи завои, кои се применуваат за лекување на болки во грбот.

Некои студии сугерираат дека овие пиперки штитат од срцеви заболувања.

Црвениот пипер додава вкус на храната, што ја прави добра замена за вишокот сол.

Сликата