ФИФА Евро 2024 KOHA.net

СПОРТ

Повторно е повлечена дозволата на Шаќири за изградба на луксузната вила, случајот пред федералниот суд

Фудбалската ѕвезда Џердан Шаќири повторно е откажана, дозволата за изградба на луксузна вила во Рајнфелден АГ, Швајцарија, пренесува „Блик“.

Претставникот на Швајцарија во врска со тоа ќе поднесе жалба до највисоките инстанци на сојузниот суд.

Шаќири планира да изгради вила која би чинела речиси три милиони швајцарски франци. Но, проектот е загрозен со отстранувањето на градежната дозвола.

Слична правна битка имаше и тениската легенда Роџер Федерер. Но, конечно му е издадена градежна дозвола и гради луксузна вила.

Сепак, 32-годишниот Шаќири ја продолжува битката.

Градот Рајнфелден АГ му дал градежна дозвола уште во август 2022 година. По објавувањето на проектот и аплицирањето за изградба во пролетта 2021 година, имаше четири приговори. Меѓу нив беа критикувани сенките, емисиите на светлина и премалку зеленило.

Овие приговори првично беа ублажени со корекција на дизајнот, па затоа беше одобрено барањето за градба. Сепак, дозволата сè уште не беше правно обврзувачка, жалителите имаа рок од 30 дена да се жалат и дозволата беше повлечена.

Од тогаш помина година и пол и ништо не се случи.

„Луѓето секогаш поминуваат и прашуваат како е овде“, изјави за „Аргауер цајтунг“ жител на населбата Капузинерберг во Рајнфелден.

Одвреме-навреме родителите на Шаќири се грижат за градината, инаку се е тивко околу имотот на кој Шаќири планирал да ја изгради вилата од околу 3 милиони.

Како што пишува швајцарскиот весник, во моментов не може да се преземе ништо за имотот бидејќи случајот се уште е во тек.

„Постапките се во тек и градежната дозвола сè уште не е законски обврзувачка“, изјави портпаролот на градот Роџер Един, цитиран од агенциите.

Затоа случајот е во федерален суд – очигледно поради Шаќири.

Како што дознава „Аргауер цајтунг“, управниот суд – првостепениот федерален суд – „ја откажал градежната дозвола и ја одобрил жалбата на населбата“. Шаќири веќе ја оспорува одлуката на највисоко ниво.

Вилата од 270 квадратни метри би имала кино, отворен базен, фитнес сала, четири спални соби и шест бањи. На првиот кат е предвиден и стан за бабата. Но, не е јасно дали идеите можат да се применат во пракса. Не се знае кога може да се очекува конечна одлука.