ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Карате

Карате заедницата „се согласува“, уште едно вонредно собрание

Карате федерација на Косово

Карате федерацијата на Косово од јули минатата година се соочи со голема поделеност. Беа создадени две групи. Едната група ја предводеа Назми Гаши и Бесарт Барути, а другата беше Авни Гаши. Сепак, двете групи се „помирија“ и наскоро ќе го изберат новото раководство - претседателот, двајцата потпретседатели и членовите на УО.

Се очекува Бесарт Барути да биде реизбран за претседател на Косовската карате федерација (ФКК). Барути се очекува да ги освои гласовите за да биде избран за претседател на ФКК. Изборот на Барут за претседател се очекува да биде прифатлив барем за карате заедницата, која работи поделена во две групи од јули минатата година. А последиците за поделбата во две групи беа големи. Но, неволјите во карате заедницата се „очекува“ наскоро да завршат.

Барути се очекува да биде единствениот кандидат за претседател на следното вонредно изборно собрание што се очекува да се одржи наскоро. Вонредното собрание ќе се свика со 2/3 од потписите на клубовите.

Право на учество на Собранието ќе имаат сите клубови кои меѓу другите се лиценцирани од Министерството за култура, млади и спорт.

КОХА дознава дека пред неколку дена бил потпишан договор меѓу двете групи.

ФКК и КОК не коментираат, но договорот го потврди и Шемси Шаќири. Шаќири беше контра-кандидат на Барут на „заедничкото“ вонредно изборно собрание на ФФК, кое се одржа на 27 јануари, на кое за претседател беше избран Бесарт Барут.

Министерството за култура, млади и спорт (МКРС) не го прифати како законско „заедничкото“ вонредно изборно собрание на Косовската карате федерација (ФКК) на 27 јануари.

Од Собранието од 27 јануари беа констатирани бројни сознанија кои се коси со Управната упатство за основање и регистрација на јавни и приватни спортски клубови.

Утврдено е дека делегатите кои се јавуваат како членови на клуб во базата на Комисијата за оценка за лиценцирање на спортските федерации, додека во Собранието гласале за друг клуб. И ова за МКРС е прекршување. Така, лиценцата на ФКК останува суспендирана додека Собранието не биде оценето како законско од МКРС.

Сепак, заедницата на ФКК смета дека вонредното изборно собрание што се очекува да се одржи наскоро ќе биде и последно.

„Ние го потпишавме договорот. На заедничката средба присуствуваа Бесим Алити, потпретседателот Милаим Кељменди, Фидан Шатри од МКРС. Бев јас, Шкелзен Бериша, Назми Гаши и Бесарт Барути. Потпишавме договор за излез од кризата. Се договоривме Бесарт Барути да биде претседател, а заедно да бидеме дел од УО. Отсекогаш сме биле заедно. Сите ние сме пријатели. Одиме на трки заедно. Добро беше направено, победија Федерацијата и натпреварувачите. Следната недела, верувам, ќе се одржи Собранието“, изјави Шаќири за КОХЕ во четвртокот.

Поради суспензијата на лиценцата, ФКК не е вклучен во листата на категоризирани федерации за 2024 година.

Најголем дел од федерациите функционираат целосно со средствата што ги добиваат од државниот буџет.

Поддршката по категоризација, пак, не е единствена од државата за спортските федерации. Од државното ќесе се поддржуваат и федерациите во различни форми. И ова досега често го губи значењето на категоризацијата. Некои федерации добија стотици илјади евра, освен предвидените со категоризацијата.