KOHA.net

СОТ

Семејството ги чува патиките што ги носеше Леотрим кога беше убиен од српските сили

„Освен два пати ги водеше“

Ова се единствените зборови што Бесник може да ги извади од уста, бидејќи патиките ги покажува како единствен знак што му останал од неговиот брат Леотрим.

Само 2 години постар од Леотрим, пред камерите не се осмелува да признае за настанот од 11 септември 1998 година, во кој самиот го доживеал.

Но, зад камерите покажа многу.

Кога граната испукана од српските сили го погодила нивниот двор во Резале во Скендерај, Леотрим, кој имал само 7 години, ги носел овие патики и стоел во овој дел од дворот.

Целиот настан успеал да го раскаже нивниот постар брат Бахри Ахмети, кој бил на фронтот на војната заедно со нивниот татко, кој подоцна бил маченик, како командант на тој крај.

Со солзи во очите вели дека не успеал да го види Леотрим жив, иако отишол во болницата во Градица.

Покрај Леотрим, тој ден загина уште едно девојче, а многу други сè уште имаат фрагменти од гранати во телата.

Патиките, кои ги чува во плакарот од нивната куќа во селото, никогаш не ѝ ги покажал на мајка си. 
Покрај чевли и фотографии, сега семејството Ахмети ќе има и скулптура како спомен за Леотрим, благодарение на скулпторот Сабри Бехрами.

„Ај мајко, види и јас имам нешто во стомакот, од стомак ми се гади“, биле зборовите на мајката на Леотрим кои длабоко го допреле Бехрам, туркајќи го да ја создаде оваа скулптура.

Авторот на повеќе од 50 дела лоцирани во Косово и во странство, вели дека му било многу тешко, бидејќи обликот на телото на Леотрим бил базиран на неговиот 7-годишен син. 

Неговиот син бил многу заинтересиран за оваа приказна.

Подготовките за поставување на статуата на Леотрим на плоштадот Скендерај веќе се започнати и се очекува таа да биде поставена на 18 јуни, на денот на ослободувањето на оваа општина.