KOHA.net

СОТ

Со крводарителство се одбележува споменот на мачениците од „Софалија“.

донација на КРВ

Лекарскиот тим го врши потребниот преглед.

Се додека не го изврши потребниот лекарски преглед,  Исмајл Хајдини е подготвен да дарува крв во возилото за трансфузија на крв, кое веќе 10 години секој 28 март се поставува во паркот на „Таукбахче“.

Тој го направи ова за да им оддаде почит на мачениците од населбата „Софалиа“, кои пред 25 години беа земени и запалени од српските сили во 1999 година. Меѓу нив беше и неговиот татко, кој бил инвалид и стар принуден. Во меѓувреме, самиот Хајдини бил војник на ОВК.

Со дарувањето крв, Хајдини вели дека се сеќава дека неговиот татко спасил туѓ живот.

„Го запалив татко ми. Таткото беше инвалид и кремиран во „Златар“, а денеска го одбележуваме со дарување крв за спасување на животите на другите. Редовно 4-5 години. Требаше да се направи повеќе, но се заборава. Има интерес, но подобро ќе беше да се направи повеќе“.

Истата судбина ја имаа уште 14 жители од оваа населба, каде еден од нив се уште се води како исчезнат.

Крв даруваше и Мухарем Гаши од селото Мрамор, кој рече дека паднатите во војната 1998-1999 брзо биле заборавени.

„Сестрата на жената е убиена во војната, овде на „Руге е Бледи“ и ја имав баба ми која исчезна во војната и ја најдовме после 11 години. Донирајте онолку колку што ви треба. Имам дадено и во други прилики, но добро е да се даде на овој ден. Добро е што малку почесто се одбележуваат, бидејќи брзо почнуваме да ги забораваме, недоволно ги поддржуваме луѓето што беа во војната“.

Докторката Фетије Дачиќ рече дека дарувањето крв е многу неопходно, особено во месец Рамазан.

„Секоја година ја поддржуваме оваа манифестација во чест на паднатите маченици во оваа населба и секоја година бројот се зголемува максимално. Главно членовите на семејството донираат и го имаме секоја година, секои 5 минути од нечие време за некого е цел живот. Тоа е многу добра работа и сега во месец Рамазан ни треба уште малку крводарување. Добро е секој кој има добро здравје да дарува крв“.

Целата оваа организација ја направи Локалниот совет во „Софали“. Енвер Реденица, претседател на овој совет, вели дека ја немале поддршката од Општина Приштина, игнорирани од нивна страна.

Покрај организацијата на крводарителството, веќе две години се одржува и манифестацијата за чествување на овие маченици.

На овој собир присуствуваше и премиерот на Косово, Албин Курти, кој рече дека масакрите во приштинските населби и присилните исчезнувања се доказ за злосторствата на Србија врз Албанците во последната војна.

Во знак на сеќавање на паднатите од оваа населба, веќе 5 години во паркот „Таукбахче“ се поставува надгробна плоча.