ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Додаток за култура

Српската црква и „верскиот фанатизам“ на Албанците од Прешевската Котлина

Црквата во Враје која почнала да се гради околу 1840 година

Црквата во Враје која почнала да се гради околу 1840 година

И покрај недостигот на стабилност и аргументација на тезата за Арнауташите, промовирана на крајот на 1957 век, оваа теза беше поддржана и оживеана од подоцнежните автори. Се подразбира само заради оправдување насилство, убиства и злосторства врз соседите Албанци. Еден од нив беше историчарот, но и „експерт“ за косовското прашање Душан Батаковиќ (2019 - XNUMX). „Многу Срби ја прифатија исламизацијата како нужно зло, чекајќи го моментот кога ќе може да се вратат во верата на своите предци, но многу од нив не го доживеаја тој ден...Албанизацијата започна кога Србите се исламизираа, се измијаа од националното чувства почнаа да се мажат со албански девојки“, напиша тој

Како што споменавме во прелиминарните делови на овој текст, за да ја оправда српската експанзија и политиката на тогашните националистички кругови, Јован Хаџи-Василевиќ огромното мнозинство од Албанците од Прешевската долина го гледаше како албанизирани Срби или како Арнауташи. Но, овој автор „намерно ја испушта“ употребата на овие изрази, кога во прашање се тогашните бракови на Србинки со Албанки од овие простори. Кога Србинката се омажила за Албанец, Хаџи-Василејвиќи вели дека „таа била турцизирана, а не албанизирана“, а кога Србин преминал во ислам, тој ја нарекува „арнауташ“, а не Турчин, значи бил албанизиран, а не турски!

И покрај недостигот на стабилност и аргументација на тезата за Арнауташите, промовирана на крајот на 19 век, оваа теза беше поддржана и оживеана од подоцнежните автори. Се подразбира само заради оправдување насилство, убиства и злосторства врз соседите Албанци.

Албанката со своето момче Србин на граница

Еден од нив беше историчарот, но и „експерт“ за косовското прашање Душан Батаковиќ (1957 - 2019). „Многу Срби ја прифатија исламизацијата како нужно зло, чекајќи го моментот кога ќе може да се вратат во верата на своите предци, но многу од нив не го доживеаја тој ден...Албанизацијата започна кога Србите се исламизираа, се измијаа од националното чувства почнаа да се мажат со албански девојки“ – напиша тој. (Исто, „Потурица“ стр. 245). За разлика од Батаковиќ, српската култура и религија во преден план, а не љубовта во младиот Србин Јањен, ја убедува Фатима од Раховица да побегне во Србија. Гледајќи ја опасноста што им се заканувала на двајцата млади момчиња, младиот Србин доаѓа на помош на Албанецот од Прешевар кој претходно бил пронајден со него во затвор и свесен дека најлошото штотуку се случило, му наредува на Јања: „Овие нашите ќе ги јадат. неговата глава. Погледнете и преминете ја оградата (границата) додека главата не ви биде на рамо. Оставете ги опасните работни места, бидејќи на овој свет не постои само Фатима (стр. 82)“. Но, не завршува се тука, бидејќи тој свет зад оградата (Србија) е место на култура и просперитет. „Нивните срца беа погодени...  сега или никогаш. О во рајот или во пеколот! Јања исплашено погледна наоколу. Судбината му се насмевна -  никаде жива душа. Граничарите, очигледно обземени од сон, се засолниле во пустошот и спиеле додека спиеле!...Останале само триесетина чекори... нозете му трепереле...остани уште дваесет...петнаесет... десет. Фатима клекна на српската почва, клекна и падна да ја целива светата земја на слободата и братството...(стр. 89)“. Вака Албанката и нејзиниот дечко Србин го доживеале преминувањето на границата меѓу Србија и покраината Косово.

„Српски пари“ и преминување во православна вероисповед

Додека овие двајца љубовници ја постигнале целта, Бајрам Миратоца паднал во неволја, бидејќи магарето не можело да ја ослободи саканата Злата од канџите на кумановските попови. Тој дури побарал помош во соседното албанско село Трнава, а неговото семејство и пријатели се одзвале на поканата на Бајрам и сега го чекале моментот кога ќе заминат за да ја донесат Злата во Миратоц. Но, сиот тој напор на Бајрам и на другите Албанци кои тогаш, но и подоцна, секогаш кога тоа го бараше потребата, беа спремни да му дадат поддршка, беше протолкуван како манифестација на „верскиот фанатизам на Албанците“. Зборовите што одговараат на таквата националистичка доктрина, авторот Манојло Ѓорѓевиќ - Призренац, дури во својот роман со устата на Фатима Албанката ги кажал: „Еве го рајот, тука е среќата. Овде сè е убаво и чисто, сè е отворено и радосно. Не, како нас, мора секогаш да се криеш, не се осмелуваш да го тргнеш погледот од никого!... Ах, да знаеја моите несреќни пријатели колку е убаво овде – сите ќе избегаа и немаше да останат таму како ненаправени робови (стр. 93)“,  вели Фатима, додека таа и нејзиниот љубовник се враќале од црквата во Врај, каде што го одредиле времето кога младата Албанка ќе премине во православна вероисповед! Да, кои биле религиозните фанатици од долината на запад од отоманските векови?

„Има безброј случаи кога Албанци или Турци доаѓаат во домовите на Србите (во источните делови на Прешевската Котлина) и носат кафе, шеќер или тутун и остануваат таму со денови. Во меѓувреме, Србинот - сопственикот на куќата нема храброст и не може, но не сака ни да ги избрка од својата куќа, бидејќи се надева дека непоканетиот гостин или сам ќе си замине, или дека „објектите“ ќе дојди дома. Но Албанецот или Турчинот на овој начин полека почнуваат да дознаваат повеќе за семејните односи, дури почнуваат да се мешаат во семејните односи и кога господарот на куќата ита кај сопругата или ќерката, тогаш овие жени и ќерки се ставени под заштита. на албанскиот ага или турски“, напишал Јован Хаџи Василевиќ лут поради однесувањето на Србите во долината. (Исто, Прешевска стр. 251).

Меѓутоа, Албанците од Прешевската Котлина, поконкретно оние од Раховица, во врска со случајот со нивниот соселанец, може да бидат обвинети зошто и по пет века османлиска власт останале верни на својот канонски обичај, кој во овој конкретен случај беше поврзан со колективниот срам што им го предизвикала Фатима, од тој ден кога до Раховица стигна веста дека нивниот соселанец сега е жив и здрав во Враје.

„Турски комесар го започна својот оптек меѓу Раховица, границата и Враја. Во Враја на турскиот вицеконзул од Скопје му било наредено доброволно или насилно да ја земе Фатима и да ја врати кај нејзиниот татко. Племето Фазли (таткото на Фатима) беше во раце и чекаше на граница - и ако Фатима не им беше предадена, тогаш тие ќе ги убијат сите (српски) христијани и млади христијани околу граничната област (стр. 95) “.

Меѓутоа, ако Фатима успеала да ја помине „албанско-српската ограда“ без да ја скрши главата за белегот што им го нанесе на Раховица, Злата се жртвуваше и за Бајрам.

„По три месеци, и покрај строгиот безбедносен систем, никој не веруваше дека љубовта на Злата кон Бајрам Миратоц била толку силна што еден ден успеала да им побегне на стражарите и да стигне до Миратоц“, сведочеше Јован Хаџи Васлијевиќ (Исто Прешевска стр. 67). .

Вината за национализмот 

Нередот на националистичката кампања што ја зафати Прешевската долина во втората половина на 1876 век, односно кога секој настан од обичниот живот меѓу Албанците и Србите се толкуваше во согласност со различните националистички струи, кои на прво место имаа за цел при остварувањето на мегаломанските планови, триесетина години подоцна најдобро го објаснил српскиот писател Борисав Станковиќ (1927-XNUMX).

„Целата вина е во недоразбирањата на национализмот! На тој (национализам, забелешка. транс.) што се вика бугарофилизам, србофилизам... За што? Кому му служи ова?“, праша Станковиќ во 1926 година, односно една година пред да умре. (Branimir Ćosić, Razgovor sa Borisavom Stankovićem во „Deset pisaca, deset razvoran“, Белград 1931, стр. 17-31). И покрај тоа што овој автор не се издвојува по прикажувањето на вистинската слика на Албанците во неговите дела, што се разликува од веќе стереотипниот модел од овој период, сепак мора да биле личните животни искуства кои го направиле Станковиќ резервиран во споменатата изјава. во редовите на националистите не ги вклучувајте „тиранските Албанци“. Прво, српскиот реалист Станковиќ раното детство го поминал во селото Ључан во Бујаноци и второ, според приказната на Хаџи-Василевиќ, младиот Бора го запознал албанскиот свет и неговиот однос со женскиот свет, токму преку третман на жените во тоа време.

„Околу 1850 година, гостилницата Билач ја водел Гркот Мано, чија сопруга умрела оставајќи му ќерка, но која втората жена на Гркот сега не можела да ја поднесе! Изнервирана ќерката на Мано се омажила во Билач каде ја прифатила исламската вера. Семејството ја почитувало ќерката на Гркот и ги одржувала во живот врските со членовите на семејството на мајката, кои всушност биле пријатели од втората генерација на писателот Борисав Станковиќ“. (Исто „Прешевска област“ стр. 253)“

Но, ако српскиот реалист Станковиќ се обиде барем да се држи до вистината, неговото мислење не одекна толку, бидејќи никогаш не му беше простено што не го напушти Белград во декември 1914 година, кога српската престолнина беше окупирана во Првата светска војна. војници, затоа рециклирањето на национализмот преку литературата го продолжија и други писатели, дури и со „светска слава“. Еден од оние кои беа воодушевени од толкувањето на народната мисла и верување на Његош е Иво Андриќ (1892 – 1975). Во романите на овој автор, како што се „Омер Паше Латаси“, „Хроника на Травник“, „Мостот на Дрим“ или расказот „Вити и турбулт“ јасно се манифестира хистерија и крајна омраза кон муслиманите, а особено кон конвертитите. (Исто „Потурица“, стр. 236)

Случајно, главниот лик на недовршениот роман „Омер Паше Латаси“ е познат војсководец, кој бил преобратен Словен и дека во Прешевската Котлина е познат по задушувањето на албанското востание од 1842-1843 година, кога албанските востаници ја окупираа Враја, во војната против просрпскиот Хисен Паша. А каква беше фактичката состојба во Прешевската Котлина во времето на оваа дива националистичка кампања, склона да манипулира со сомнителни податоци и бројки.

Токму во времето на настаните за воспоставување на границата меѓу Покраината Косово и Србија, во времето на љубовните врски на албанската Фатима со српската Јања и српската Злата со албанскиот Бајрам, екскурзија на српските студенти во Манастирот Свети Прохор Пчиња, каде некогаш родители Албанци од околните села ги испраќале своите болни деца да се излечат од злото око и други болести.

„На 20 ноември 1896 година, по завршувањето на екскурзијата, учителите отидоа во кајеками. Тој беше вистински господин... На таков функционер би му позавиделе многу европски земји... Имаме многу причини да се радуваме што Казаја е Прешево, која се граничи со нашето кралство, има таков водач! Само функционер како кајмекамот на Прешева може да го подигне авторитетот на својата татковина. На враќање кон границата во Жбевц, Турците одлично не примија. Секој од учениците доби подарок од локум“. (Љубомир Давидовиќ, „Излет во манастир Свети Похор Пчињски“, во Наставник 1, Белград 1896, стр. 45-48). Во тоа време кајмекам на Прешевската казаја бил Ихсан бег, додека основите на локалната власт во Прешева ги поставил Хасан Кудретулах - Ефендија во 1878 година, кога е основана казајата.

Продолжува во следниот број на Додатокот Култура

ПРОЧИТАЈТЕ ИСТО: