KOHA.net

Додаток за култура

„После војната“ на „Берлинале“ и трите пати на Косово

Филмот „После војна“ - кој ја имаше својата светска премиера на 74. издание на Берлинскиот филмски фестивал, Берлинале, кое заврши во саботата вечерта на церемонијата на доделување награди - започнува со архивски снимки од војната во 1999 година - кратките сцени на смрт, уништување и раселување - поделени во три поглавја: минато, сегашност и иднина

Кога во 2009 година данската режисерка, Биргит Стермозе, го сними краткиот филм „Од љубов“, на улиците во Приштина сретна неколку деца кои продаваат цигари. Одржувајќи контакт со некои од нив, во 2017 година се враќа во Косово за да сними продолжение со истата актерска екипа, каде што се препознаени како кокреатори на филмот. Резултатот е „После војна“, кој ја следеше светската премиера во категоријата „Панорама“ на „Берлинале“ (чие 74-то издание заврши со доделување награди во саботата вечерта, а „После војна“ не успеа да победи на в.

Филмот не може да се класифицира како документарен или фикција, тој ги меша изведбите со вистински луѓе и професионални актери на длабок начин.

Филмот започнува со архивски снимки од војната во 1999 година – кратки сцени на смрт, уништување и раселување – поделени во три поглавја: минато, сегашност и иднина. Во првиот, четворицата ко-креатори, заедно со некои други ликови, ги гледаме како деца или тинејџери. Тие гледаат директно во камерата, покажувајќи како пораснале за време на војната, во некои моменти нивните шепоти се зголемуваат, ги засилуваат силните емоции, поддржани од дизајнот на звукот и присутната музика, често добивајќи дисонантен тон или тивко заканувачки.

Сликата
Дел од филмската екипа „После војна“ на црвениот тепих на „Берлинале“ на 19 февруари годинава (Фото: Берлинале)

Уникатната приказна за преживување доаѓа од Гезим Кељменди, кој се скрил под крава која умира, а потоа го убил животното за да го спаси од агонија. Прашувајќи: „Зошто животното да страда повеќе од нас?“, Џој е најекспресивен од останатите четири лика, момче кое сака да стане рап артист, со тешка врска со својот татко. Но, сега кога доби син, тој е решен секогаш да го штити своето дете.

Сликата
Режисерката Биргит Стермоз кон сцената по премиерата на нејзиниот филм „После војна“ на „Берлинале“, на 19 февруари 2024 година (Фото: Берлинале)

Од друга страна, Џеваире Абдулаху, наречена Џева, има силна врска со нејзината мајка и во актуелниот сегмент зборува за нејзината желба да и изгради куќа. Таа има огромно присуство и внатрешна сила што сјае од екранот. Во меѓувреме, Бесник Хисени е помалку зборлив, но болката во неговите очи доволно зборува, неколкуте зборови што ги добиваме од него можат да држат најголема моќ. На 26 години се уште продава ореви за да го издржува семејството. Шпресим Аземи е побожен муслиман, често се гледа како се моли и е најдиректен во искажувањето на своето мислење. Насловот на филмот го завршува: „Војната се населува во луѓето, како чума“. И така, „поствоената“ е, значи, состојба на умот, знак во душата и мрачен показател за иднината.

Има уште неколку ликови кои ги гледаме како деца, а потоа и како возрасни, вклучително и девојка и нејзините зборови – „Мислиш дека не сум ништо. Значи јас сум ништо“ – ќе им се повторува на гледачите одново и одново. Кажано во фоајето на познатиот хотел „Гранд“ во Приштина, тие имаат посебна тежина што ќе им биде јасна на оние кои ја познаваат поновата историја на Косово - а на другите, тоа ќе биде простор во кој се случува нешто, со поинаква, но влијателна конотација. Во преполната дискотека, возрасната Џева шепоти „Да се ​​живее во сиромаштија е да се биде срам“ е уште еден тежок пример.

Stærmose верно ја доловува чудната урбано-рурално-индустриска атмосфера на Косово. Неговата природа има сурова убавина, но градовите и селата на Косово сè уште беа неразвиени, заглавени во времето на Југославија, а по војната, некои од нивните предградија се влошија, додека изградбата е насекаде. Кога еден од протагонистите, како дете, ќе фати риба со пластична чаша во поток под бетонски мост, тој ја чисти во зарѓана цевка. Тие често се појавуваат, како деца и како возрасни, во подвозник во центарот на Приштина, ограничен простор и тунел без светлина на крајот. Ова само по себе може да биде метафора за нивната душевна состојба, но и за нивниот реален живот.

„После војна“ е копродукција во која се вклучени „Magic Hour Films“ од Данска, „Kabineti“ од Косово, „Vilda Bomben Films“ од Шведска и „Oy Bufo Ab“ од Финска.

Преземено од „Синевропа“. Насловот му припаѓа на Уредникот. Превод: Енис Битиќи