KOHA.net

Додаток за култура

Што прави гневот на меѓународен саем на книга

Несомнено, доаѓањето на Бесник Мустафај во Каиро, како почесен гостин на Меѓународниот саем на книгата, беше настан за албанската култура и за неговите читатели на арапски кои беа воодушевени од неговиот потпис на романот „Dêmtuar дер ruşte“ кој беше промовиран. за време на Саемот. Но, на масата и на промоцијата беше забележано тоталното отсуство на албанската амбасада во Каиро. Навистина, во последно време многу се зборува за „културната дипломатија“ и нејзиниот ефект врз афирмацијата на Албанија и Косово, поточно албанската култура.

Во вторник, 6 февруари, се затвори Меѓународниот саем на книгата во Каиро, кој годинава наполни 55 години и се смета за еден од најголемите саеми на Блискиот Исток. Навистина, во последните години имаме конкуренција меѓу саемите во Каиро, Бејрут, Ријад и Абу Даби, така што секој од нив е прогласен за најголем според различни критериуми: број на посетители, број на издавачи, број на активности и вредноста на продажбата на книгите. Што се однесува до Каиро, тој е на прво место по број на посетители (4.5 милиони), што е природно за земја со 110 милиони жители, додека на второ место по број на издавачи (700 издавачи) и по број на литературни и културни активности. (550).

Но, за нас Саемот во Каиро беше прв, бидејќи за прв пат меѓу активностите имаше и маса посветена на албанската литература, поточно писателот Бесник Мустафај, кој сега е добро познат во тој регион по преведените три книги на арапски. . Навистина, нашиот голем писател Исмаил Кадаре имаше повеќе дела објавени на арапски, околу 10 романи, но беше зафатен кога неговиот либански издавач го покани да биде почесен гостин на Меѓународниот саем на книгата во Бејрут во 2009 година, по повод новото издание на романот „Замок“, овојпат преведен од англиски, откако беше преведен прво од албански, а подоцна и од француски, излегувајќи со три различни наслови.

Несомнено, доаѓањето на Бесник Мустафај во Каиро, како почесен гостин на Меѓународниот саем на книгата, беше настан за албанската култура и за неговите читатели на арапски кои беа воодушевени од неговиот потпис на романот „Dêmtuar дер ruşte“ кој беше промовиран. за време на Саемот. Трпезата ја пренесоа египетските арапски медиуми, добро потврдувајќи ги неговите дела и размислувања.

Но, на масата и на промоцијата беше забележано тоталното отсуство на албанската амбасада во Каиро. Навистина, во последно време многу се зборува за „културната дипломатија“ и нејзиниот ефект врз афирмацијата на Албанија и Косово, односно на албанската култура. Некои од нашите амбасадори го испробаа тоа во неколку земји, како во Саудиска Арабија, Катар и Абу Даби, покажувајќи дека најдобриот подарок за гостите во амбасадата може да биде книга за албанската култура на арапски јазик.

Меѓутоа, како што изгледа во случајот со Каиро, нешто друго е во прашање. Бесник Мустафај на маса беше претставен и како поранешен министер за надворешни работи на Албанија кој и самиот поднесе оставка во 2007 година за да и се посвети на литературата. Како таков, и албанскиот амбасадор во Каиро, Едуард Суло, добил информација од министерот за надворешни работи на Албанија, кој раскажува за доаѓањето на Бесник Мустафај и побарал логистичка помош. Но, не само што не дојде амбасадорот, туку ниту еден од вработените во амбасадата не се појави на маса, бидејќи Албанија нема амбасада во Каиро.

Отсуството на амбасадорот, што може да се разбере со причина, како и отсуството на амбасадата, покажуваат што прави гневот таму каде што не треба. Амбасадорот Суло беше амбасадор во Будимпешта за време на мандатот на Бесник Мустафај како министер за надворешни работи 2005-2007 година. Потоа дојде до скандал во амбасадата и амбасадорот беше повикан во Тирана на истрага и остана таму. Откако Социјалистичката партија се врати на власт во 2013 година, тој беше рехабилитиран и испратен за амбасадор во Танзанија, од каде беше назначен за амбасадор во Каиро и Аман (нерезидент) во 2015 година, каде што му ги предаде акредитивните писма на кралот Абдула со мојата вратоврска која ја се чуваат за сеќавање.

Иако остана уште еден мандат во Каиро, доаѓањето на поранешниот министер Бесник Мустафај како почесен гостин на Меѓународниот саем на книгата го разгоре стариот гнев за кој нема место во овие случаи. Можеби амбасадорот можеше да се оправда со изговор дека воопшто не се појавил за време на престојот на Мустафај, но можел да дозволи персоналот на амбасадата да ја следи табелата по наредба на МНР во Тирана. Уште повеќе, одлуката за именување на нов амбасадор веќе беше донесена во Тирана, па амбасадорот Суло можеше да го заврши својот мандат во Каиро со професионален гест кој му припаѓа на дипломатскиот код, но гневот сè уште ни го зема данокот. .