KOHA.net

Додаток за култура

Вештачката интелигенција дешифрира ракопис од семејството на Јулиј Цезар

Тројца студенти добија награда од 700 долари откако користеа вештачка интелигенција за да прочитаат ракопис стар 79 години, изгорен за време на ерупцијата на планината Везув во XNUMX година од нашата ера. Овој древен ракопис до сега беше нечитлив откако беше запален во римскиот град Херкуланеум за време на истата ерупција што ја уништи Помпеја. Се смета дека му припаѓала на свекорот на Јулиј Цезар и е напишана за музика и храна. Експертите го нарекоа „револуционерно откритие“ во грчката филозофија.

Научниците веруваат дека стилот на пишување е типичен за грчкиот филозоф Филодем, кој ги следел учењата на Епикур и можеби бил филозоф во градот Херкуланеум.

Во 18 век стотици папируси биле откриени во библиотеката на луксузна вила во градот - единствената таква библиотека со текстови од античко римско време откриена некогаш.

Но, нивната содржина остана мистерија за истражувачите - тие беа толку тешко изгорени од вулкански остатоци што кога се обидоа да ги дешифрираат, тие се урнат во нивните раце.

Др. Федерика, истражувач по папирологија на Универзитетот во Неапол, рече дека ова „проклетство“ е и нивна спасоносна благодат. Високите температури на експлозијата ги карбонизираа и зачуваа ракописи кои нормално ќе се распаѓаат.

Сликата
Во 18 век стотици папируси биле откриени во библиотеката на луксузна вила во Херкуланеум - единствената таква библиотека на текстови од античко римско време откриена некогаш

Минатата година дојде откритието кога др. Брент Силс и неговиот тим од Универзитетот во Кентаки користеле КТ скенови со висока резолуција за да ги откријат текстовите, но саѓи мастилото користено во ракописите не можело да се дешифрира од самиот папирус.

Др. Силс работеше со технолошки инвеститори за да го започне Везув предизвикот, со награда од 1 милион долари за секој кој може да најде решение.

Тим од тројца студенти, кои не работеа на филозофија, туку на технологија, сфатија дека вештачката интелигенција можеби ќе може да го даде решението.

Докторантот од Берлин, Јусеф Надер, практикантот и студент на SpaceX, Лук Фаритор, и швајцарскиот студент по роботика, Џулијан Шилингер, изградија модел на вештачка интелигенција кој можеше да обработува букви користејќи препознавање на шаблони.

„Ова е почеток на револуција во грчката филозофија воопшто“, додаде др. Федерика

Овој модел на вештачка интелигенција досега има дешифрирано две илјади грчки знаци напишани во еден од четирите ракописи скенирани од тимот на Др. Seales – што е само 5 проценти од текстот.

Сега преведените ликови го откриваат авторот како разговара за изворите на задоволство во животот, осврнувајќи се на музиката и храната.

Во еден пасус Филодем прашува дали работите во помали количини носат повеќе задоволство „како во случајот со храната, не веруваме веднаш дека работите што се малку се апсолутно попријатни од оние што се обилни“.

Тимот зад предизвикот Везув се надева дека технологијата може да се искористи за читање на 90 отсто од четирите материјали скенирани оваа година, а потоа уште 800.

Преземено од Би-Би-Си. Превод: Енис Битиќи