KOHA.net

SHOWBIZ

Sony Music против неовластеното користење на песните на неговите изведувачи од страна на вештачката интелигенција

Сони Мјузик

Сони Мјузик

Големата музичка компанија „Сони мјузик“, во која членуваат познати уметници како Адел и Бијонсе, испрати писмо до технолошките компании како „Гугл“, „Мајкрософт“ и „ОпенАИ“, како барање да дознае дали имаат користеле која било од песните на нивните уметници за да развијат или обучуваат програми за вештачка интелигенција (ВИ), јавува Би-Би-Си.

Sony Music забранува секој да тренира, развива или монетизира вештачка интелигенција користејќи ги нивните песни без овластување.

Во писмото што го испратија до повеќе од 700 технолошки компании, Sony Music наведува дека има причина да верува дека работата на нивните уметници веќе е користена без овластување.

„Сони мјузик“ постави краен рок за одговор на компаниите.

И во Европската унија и во Соединетите Американски Држави, има прашања за прекршување на авторските права за содржината што ја користи вештачката интелигенција.

Нана Нвачукву, адвокатка во фирмата за етика за вештачка интелигенција Саидот, рече дека обуката на програми за вештачка интелигенција со музика заштитена со авторски права „може да претставува прекршување на авторските права“ врз основа на тековните правила на ЕУ. Но, предлог-законот за ЕУ ​​ќе промени некои работи.

„Законодавството ќе ги принуди сите модели на вештачка интелигенција, кои биле користени за различни намени, да се усогласат со ригорозните барања за документација и транспарентност. Ова вклучува јавно да се прикажат детални резимеа на податоците кои се користени за обука на одредени програми, почитувајќи ги авторските права и обезбедување дека целата употреба на податоците е во согласност со законите на ЕУ за авторски права“, рече адвокатот.