ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Реклама

RYCO допре до над 31,000 млади луѓе и инвестираше повеќе од 7 милиони евра во програми за размена

Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) го слави својот 7-ми роденден

(Приштина, 4 јули) – Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) го слави својот 7-ми роденден. RYCO е основан на 4 јули 2016 година од владите на Албанија, Босна и Херцеговина, Косово*, Црна Гора, Северна Македонија и Србија (познати како Западен Балкан 6), во рамките на Берлинскиот процес. Со централна канцеларија во Албанија и локални ограноци во Тирана, Сараево, Приштина, Подгорица, Скопје и Белград, RYCO е единствената меѓувладина организација која се занимава со градење мир, помирување и соработка во Западен Балкан преку програми за младинска размена.

Досега, RYCO има овластено повеќе од 31,000 млади луѓе, инвестирајќи над 7 милиони евра во програми за размена на млади, на регионално и локално ниво. RYCO разви четири отворени повици за поддршка на околу 240 граѓански организации и 115 училишта. Наскоро ќе биде објавен новиот Отворен повик за граѓански организации. Во рамките на водечкиот проект наречен Суперучилишта, RYCO поврза над 150 училишта, 1000 ученици и 300 наставници низ целиот регион. Преку проектот Регионален инкубатор за социјални претприемачи (RISE), RYCO поддржа околу 400 млади претприемачи.

Влијанието на овие бројки и напори во последните седум години може симболично да се прикаже во пораката испратена од студент за размена на суперучилишта меѓу Босна и Херцеговина и Северна Македонија.

„Оваа размена ми значи многу. Тоа ми помогна да ги скршам верските предрасуди што ги имав пред да присуствувам. Се плашев и од јазични бариери. Но, само 10 минути откако се сретнав со моите врсници од Скопје, сфатив дека меѓу нас нема никакви разлики. Верувам дека пријателствата што ги направивме ќе траат долго“, изјави Адна Орашчанин од Центарот за слепи и слабовидни деца и младинци од Сараево.

RYCO е посветен на потребите, грижите и соништата на младите во BP6

Во регионот БП6 живеат повеќе од 3,5 милиони млади луѓе на возраст од 15 до 29 години, кои сочинуваат над 20% од вкупното население. Генералниот секретар на RYCO, Алберт Хани, вели дека RYCO е посветен на зголемување на разбирањето и единството преку нудење трансформативни програми кои се однесуваат на нивните потреби, грижи и соништа.

„Денес го славиме здружувањето на напорите за изградба на мостови на пријателство, рушење на бариерите и зајакнување на следната генерација да создаде посветла европска иднина за Западен Балкан. Постојаното верување во нашата мисија е она што ги поттикнува нашите напори, а нашиот тим се радува на уште многу години на соработка додека создаваме посветла иднина“, вели г. Јадете.

Заменик генералниот секретар на RYCO, Денис Пиплаш, истакна дека младите се витални чинители во градењето стабилни и мирни општества.

*Оваа определба не ги прејудицира позициите за статусот и е во согласност со Резолуцијата 1244 на СС, на ОН и мислењето на МСП за Декларацијата за независност на Косово.

„Признавањето и поддршката е суштински чекор кон развој на кохезивен и просперитетен регион. Градењето мир создава средина каде младите луѓе можат да напредуваат, да имаат пристап до квалитетно образование, да се вработат и активно да учествуваат во процесите на донесување одлуки“, вели г. Пиплас.

Подобрување на положбата на младите на локално ниво

RYCO има локален огранок во Косово, каде што тие организираат активности и спроведуваат проекти на дневна основа.

Работејќи заедно со младински организации, влади, општини и меѓународни организации, тие успеаја да ја подобрат положбата на младите на локално ниво.

„Локалниот огранок на RYCO во Косово служеше како порта за големи можности за младите луѓе и нивните сојузници, промовирајќи дијалог и помирување. Во изминатите седум години, стоевме цврсто како партнер од доверба, поддржувајќи поединци и организации посветени на помирување и градење мир. Ја разбираме вистинската вредност на мирот, затоа никогаш не го потценуваме. Затоа нашата мисија оди подалеку од едноставниот професионализам - тоа е искрена посветеност да замислиме мирен и хармоничен регион, со млади лидери во првите редови на овие трансформативни патувања“, вели Кренаре Гаши-Красниќи, лидер на Локалната канцеларија на Косово.

Здружувањето на младите луѓе во образовни, културни, граѓански и општествени активности им дава моќ да споделуваат искуства, да ги рушат предрасудите, да истражуваат други култури, да учат едни за други и да постигнат лично исполнување. Младите можат да донесат позитивни промени и да ги надминат остатоците од минатото, но тие треба да бидат слушнати, вреднувани, поддржани и овластени. RYCO ќе продолжи да работи за ова, како што вели неговиот слоган: Подобриот регион започнува со вас.

Доколку сакате да дознаете повеќе за активностите и можностите на RYCO за младите луѓе, посетете ја веб-локацијата www.rycowb.org.

{галерија}

*Спонзорирана статија