KOHA.net

Ражон

Ковачевски се повлекува од функцијата претседател на СДСМ

Димитар Ковачевски

Димитар Ковачевски во среда објави дека поднесува оставка од функцијата претседател на партијата, Социјалдемократската лига на Македонија (ЛСДМ).

Пред Генералниот совет на СДСМ чинот на оставка Ковачевски го оправда со длабокиот пораз на партијата на претседателските и парламентарните избори што се одржаа на 8 мај.

Кандидатот за претседател на СДСМ, Стево Пендаровски, беше поразен од Гордана Силановска-Давкова од ВМРО ДПМНЕ со 300 илјади гласови разлика.

И на парламентарните избори СДСМ доживеа длабок пораз, успевајќи да добие само 18 пратенички мандати, наспроти 58 што ги доби ВМРО.

„СДСМ на парламентарните и претседателските избори претрпе пораз, добивајќи тежок удар, не само од граѓаните, туку и од симпатизерите, дел од актуелните внатре во партијата, како и дел од членовите на партијата организирани во друг субјект. политички“, рече Ковачевски, барајќи од останатите високи лидери на партијата да поднесат оставки.

Ковачевски побара од раководните тела на СДСМ да одржат конгрес на кој ќе се анализираат резултатите од изборите и потоа ќе се одржат внатрепартиски избори за избор на нови лидери на оваа партија.

„Првиот чекор во консолидацијата на СДСМ треба да биде реконструкција на идеолошката матрица и социјалдемократските вредности за обединување на сите прогресивни сили на левиот центар во државата. Вториот чекор е длабока кадровска промена и создавање силен потенцијал и конечно, реформа на организациската структура на партијата“, рече Ковачевски.

Ковчевски го презеде раководството на СДСМ од поранешниот премиер на Северна Македонија, Зоран Заев, кој поднесе оставка во 2021 година по длабокиот пораз на оваа партија на локалните избори.

Ковачевски беше и премиер на Северна Македонија од 16 јануари 2022 до 25 јануари 2024 година./ REL