KOHA.net

Ражон

Министерот на Додик се исмева со жртвите на геноцидот во Сребреница

Ненад Нешиќ

Министерот за безбедност на Босна и Херцеговина, Ненад Нешиќ, во гостување на српската телевизија „Хепи ТВ“ ги исмеа жртвите на геноцидот во Сребреница.

Нешиќ е дел од партијата на Милорад Додик, претседател од етничката припадност на босанските Срби, на црната листа на Соединетите Американски Држави. 

Нешиќ ја имаше својата вообичаена реторика против геноцидот во Сребреница, но во своето последно појавување оди чекор понатаму.

„Ако ми дозволите да кажам виц... на погреб, од малиот Муја побараа да ги каже основните информации. Тој вели: „Роден во Сараево, погребан во Сребреница, живее во Германија“, рече Нешиќ, насмеан.

Водителот потоа му кажува дека е тужен од „Мајките на Сребреница“ за слична изјава, додека Нешиќ одговара „можеби и мене сега ќе ме тужат“.

„Оваа и слични изјави се вистински показател зошто на светот му е потребна резолуција за геноцидот во Сребреница. Иако пораките на резолуцијата се универзални и се во интерес на целиот свет, нејзиното усвојување ќе ја зацементира пораката дека негирањето на геноцидот во Сребреница е антицивилизациски чин“, пишува босанскиот медиум „Кликс“.

На 23 мај ќе се одржи седницата на Генералното собрание на ОН за резолуцијата за Сребреница.

ВИДЕО:

За геноцидот на над 8.000 муслимански мажи и момчиња во регионот на Сребреница во 1995 година, повеќе од 50 луѓе се осудени на речиси 700 години затвор.

Меѓународниот суд на правдата го признава овој чин како геноцид.

Ова кривично дело се смета за најтешко во Европа по Втората светска војна, а за него се осудени повеќе од 50 лица на вкупно околу 700 години затвор.

Меѓу нив се и воениот претседател на Република Српска, Радован Караџиќ и врховниот командант на тогашната војска на босанските Срби, Ратко Младиќ.

И покрај одлуките на меѓународните судови, официјален Белград и властите на српскиот ентитет на Босна и Херцеговина, Република Српска, не прифаќаат дека е извршен геноцид во Сребреница.