KOHA.net

ПРОКС

Приказната на волонтерката од Косово за „воскреснувањето“ на тригодишното преживеано од земјотресот во Турција

Фанол Шала никогаш нема да го заборави моментот кога ја примил веста дека тригодишното девојче кое било убиено во најлонска кеса давало знаци на живот кога странски војник и пришол за последен поглед. Малото девојче беше едно од десетиците тела извлечени од урнатините на земјотресот во Турција. Жртвите лежеле на земја и чекале идентификација од членовите на нивните семејства.

Шала, основач и член на Косовската асоцијација за пребарување и спасување, како волонтер со својот тим, отпатува во Турција за да им помогне на погодените од неодамнешниот земјотрес. Во емисијата „Про Икс“ на КТВ, Шала раскажа трогателни и чудесни приказни од неговата волонтерска работа за евакуација на жртвите и преживеаните од неодамнешниот земјотрес во Турција и Сирија, кој однесе животи на повеќе од педесет илјади луѓе.

Приказната за спасувањето на тригодишното дете е толку возбудлива, што се гледа и од изразите на Шала. Прво се мислело дека девојчето е мртво, го ставиле во торба за тело, го ставиле на тротоарот до патот заради идентификација, а потоа се случило чудото...