KOHA.net

ПРЕКУ ФИЛМ

За Кинематографскиот центар на Косово успешно започнува 2024 година

Директорката на Кинематографскиот центар на Косово, Блерта Зеќири, беше следната гостинка во емисијата „Преку филм“.

Во овој разговор беа споменати минатите успеси на косовската кинематографија, среќниот почеток на 2024 година за ККК со триумфот на филмот „Работнички раце“ на фестивалот во Ротердам, многуте филмски проекти кои се снимаат и се очекува да бидат започна оваа година, учеството на Косово на „Берлинале“ и многу повеќе.

Зеќири откри и детали за филмот „После војна“, исто така финансиран од Косово, кој ја одбележа светската премиера на 74. издание на меѓународниот филмски фестивал во Берлин во рамките на програмата „Панорама“. Филмот што беше објавен во понеделникот е во режија на Данската Биргит Стермосе и навлегува длабоко во последиците од последната војна во Косово (1998-1999), особено преку очите на децата кои сега се возрасни.

Со храбар филмски пристап и блиска соработка со ликовите, Stærmose донесува длабок и поетски приказ на секојдневната борба за опстанок и потрагата по достоинство во земјата разурната од војна.