KOHA.net

Арбери

На работниците во „чистење“ им се зголемија платите

Фото: Време

Управниот одбор на компанијата „Пастрими“ на седницата одржана во средата донесе одлука за зголемување на платите на работниците.

Во одлуката дадена од КОХА се утврдени и покачените вредности за различни категории работници.

„70 евра за работни места на кои основната плата е 330 евра, соодветно за позициите: физички работници. 70 евра за работните места на кои основната плата има вредност од 338.49 евра, соодветно за возачка позиција од категорија Б. 70 евра за работните места на кои основната плата е со вредност од 345.61 евра, односно за работните места „инкасатор на домаќинки, автомеханичар, подесувач, возач од категорија Ц, возач на натоварувач, автоелектричар, мајстор, куќна помошничка, мијач на автомобили, прескокнувач. 70 евра за работни места на кои основната плата е 355.24 евра, соодветно работно место: снабдувач со гориво. 70 евра за работни места на кои основната плата е 389.48 евра, соодветно за позициите: надзорник по механичар, надзорник во хигиена, надзорник во превоз, надзорник. 59 евра за позициите на кои основната плата е со вредност од 411.85 евра, соодветно за позициите: возач на автомобил, возач на ЕК, надзорник на подесувачи и механичар, надзорник, надзорник во превоз“, се наведува во одлуката.

Сликата

Во одлуката е наведено дека ќе се применува од април.

на работниците на компанијата „Пастрими“ се зголемени откако првите два дена од неделава штрајкуваа и не собираа смет.