KOHA.net

Простории 2021 година

Дијаспората реши да гласа физички поради тешкотиите во апликацијата

И покрај зголемениот број на иселеници заинтересирани да гласаат на општинските избори, институциите не преземаат никакви чекори за да им го олеснат овој процес. Тие и овојпат се соочија со бројни постапки за аплицирање. Додека дел од иселениците чие барање беше одбиено на претходните избори, за изборите на 17 октомври решија да отпатуваат за Косово за да гласаат физички.

Неможноста да се гласа по пошта од Швајцарија на последните два избори значеше дека иселеникот Хилми Гаши не е меѓу 15 иселеници кои се очекува да гласаат за изборите на 17 октомври.

Како резултат на тоа, тој вели дека ќе биде принуден да патува од швајцарската држава за физички да гласа во Косово.

„Ако сега аплицирам за гласање од Швајцарија преку пошта и ова право ми е ускратено, тогаш немам право да гласам и на Косово. Поради оваа причина, не сакам да ја изгубам шансата додека ова не се разјасни. Ќе го искористам правото на глас во Косово, иако е скапо, бара време, а сега, особено во случајот со пандемијата, каде што се плашиме од многу големо ширење на вирусот, тоа беше голем предизвик. " тој рече.

Предизвикувачки и скапо, гласањето по пошта од Германија на последните избори беше и за Беќир Мурат. По тешкотиите за гласање, тој вели и дека овој пат ќе патува да гласа во неговата општина.

„Ние курбетчаните мора да губиме многу време, вработени сме, треба да земеме отсуство од работа за да одиме во пошта и да го пратиме. Тешко ни беше за тоа, но сега кога сум физички во Косово, тогаш ќе ја исполнам мојата граѓанска обврска“, изјави Мурати.

За овогодинешните избори одобрени се 5 илјади и 56 апликации повеќе во однос на оние од 2017 година.

Но, и покрај зголемениот интерес од дијаспората за гласање во општинските трки, од организацијата „Жермин“ велат дека државата не презема ништо за да го задржи овој тренд со олеснување на процедурите за пријавување и гласање.

Но, овојпат позитивно се оценува подолгиот рок кој е достапен за испраќање на гласовите.

„Доброто од овие избори е што тие се редовни избори и рокот е еден месец, од 15 септември до 15 октомври, сите што се пријавени можат да ги испратат своите коверти со гласачки ливчиња на Косово. Ова, покрај временскиот аспект дека имаат повеќе време, овозможува и трошокот да биде помал“, рече Сихана Бејтулаху од оваа организација.

Иницијативата за промена на Законот за општи избори, Владата на Курти ја започна во април годинава кога земјата беше во опасност да оди на предвремени избори во случај да не успее изборот на претседател.

Извршната иницијатива ја оправда со олеснување на процедурите за гласање за иселениците, но таа беше повлечена по притисокот од јавноста и оценките дека иницијативата е направена за партиска корист.

Но, 6 месеци подоцна, Владата не ги ни започна процедурите за промена на овој закон.