KOHA.net

LIFESTYLE

Четирите знаци кои телото ги дава кога имате проблеми со срцето

проблеми со срцето

Срцевите заболувања се меѓу најчестите болести. Кардиоваскуларните заболувања се причина за многу смртни случаи во светот. Тие исто така вклучуваат аритмија и коронарна артериска болест.

Здравјето на срцето се подобрува ако се храните добро и сте физички активни.

Сепак, треба да го слушате вашето тело кое може да даде предупредувања за проблеми со срцето.

Стегање во градите

Затегнатоста во средината на градниот кош е еден од главните показатели за проблеми со срцето.

Ако имате болка, метеж или стегање не на страната на градниот кош, туку на средината, тогаш треба да посетите кардиолог за да разберете повеќе.

ДИШЕЊЕ

Според студиите, уште еден предупредувачки знак е останување без здив. Ако срцето не добива доволно кислород, тогаш ќе се чувствувате како да ви недостасува воздух.

Ако пешачите или се качувате по скали и чувствувате неразбирлив замор што ве спречува, тогаш тоа може да биде предупредувачки знак за проблеми со срцето.

Неправилни отчукувања на срцето

Дали некогаш сте почувствувале дека срцето ќе ви скокне од градите?

Што е со чувството на срцето кое се чини дека престанува да чука за секунда?

Ова е поврзано со неправилни отчукувања на срцето, феномен кој трае прилично долго, но може да се случи често, не само кога се движите, туку и кога седите, лежите или стоите во место.

Ова неправилно чукање на срцето е знак за проблеми со срцето, па затоа се препорачува посета на лекар.

Губење на сетилата

Има моменти кога човек губи свест или како што велат паѓа во несвест на необјаснив начин и без вистинска причина.

Необјаснето губење на чувството е поврзано со различни проблеми, но еден од главните е поврзан со срцето.

Доколку сфатите дека ги имате овие симптоми, ве советуваме веднаш да посетите лекар./АгроВеб