KOHA.net

LIFESTYLE

Студијата вели дека мажите јадат повеќе месо од жените

Илустрација

Илустрација

Психолозите со години знаат дека мажите имаат тенденција да јадат повеќе месо отколку жените. 

Но, сега, студијата на 28,000 луѓе од целиот свет докажува повеќе од кога било дека тоа е точно за сите култури.

Студијата исто така покажа дека јазот меѓу половите е поголем во најразвиените земји, пренесува АП.

Со оглед на тоа што потрошувачката на месо е главен двигател на климатските промени, истражувачите веруваат дека треба да се разгледаат можностите да се натераат оние што јадат месо да размислат за попријателски однесувања за климата. 

Научниците велат дека полот и тенденциите за јадење месо се поврзани. 

Статијата објавена во „Nature Scientific Reports“ оваа недела покажува дека разликата е речиси универзална меѓу културите и дека е уште поизразена во земјите кои се поразвиени.

Истражувачите веќе знаеле дека мажите во некои земји јадат повеќе месо од жените. И тие знаеја дека луѓето во побогатите земји јадат повеќе месо воопшто. Но, најновите откритија велат дека кога мажите и жените имаат социјална и финансиска слобода да прават избор за нивната исхрана, тие се разликуваат еден од друг уште повеќе, со тоа што мажите јадат повеќе месо, а жените јадат помалку. 

Ова е важно бидејќи околу 20% од глобалните емисии на стакленички гасови кои ја загреваат планетата доаѓаат од прехранбени производи од животинско потекло, според претходната студија од Универзитетот во Илиноис, Урбана-Шампејн. 

Истражувачите зад новиот извештај мислат дека нивните наоди би можеле да ги информираат напорите да ги убедат луѓето да јадат помалку месо и млечни производи. 

Истражувачите прашале повеќе од 28,000 луѓе во 23 земји, на четири континенти, колку различни видови храна јадат секој ден, а потоа ја пресметале просечната потрошувачка на копнени животни според родовиот идентитет во секоја земја. 

Тие го користеа Индексот за човековиот развој на Обединетите нации, кој ги мери здравјето, образованието и животниот стандард, за да рангира колку е „развиена“ секоја земја, а исто така го разгледаа и Глобалниот родовиот јаз, мерка за родова еднаквост и објавена од Светската економска Форум. 

Истражувачите откриле дека со исклучок на три земји, Кина, Индија и Индонезија, родовите разлики во потрошувачката на месо се повисоки во земјите со повисоки резултати за развој и родова еднаквост. 

Студијата не даде одговор на прашањето зошто мажите имаат тенденција да јадат повеќе месо, но научниците имаат неколку теории. Една од нив е дека, еволутивно, жените можеби биле хормонски поврзани за да избегнуваат месо кое можеби било контаминирано, што влијаело на бременоста, додека мажите можеби барале месни протеини со оглед на нивната историја како ловци-собирачи кај некои пријатели.