ФИФА Евро 2024 KOHA.net

LIFESTYLE

Ефективни начини за елиминирање на комарците од домот

Комарци

Комарците се досадни и се појавуваат во периодот кога температурите почнуваат да растат.

Освен што се иритирачки, тие предизвикуваат и оштетувања, особено ако каснат, можат да предизвикаат инфекција  човечкото тело.

Виртуелниот робот, ChatGPT, има пет препораки за да ги држите комарците подалеку од вашиот дом.

Користење на мрежата

Поставете црна мрежа на вратите и прозорците на куќите за да не влегуваат комарци и други инсекти во куќата.

Прочитајте исто така:

Но, проверете дали мрежите се цврсто затворени и без дупки.

Употреба на масла

Маслата како лаванда, еукалиптус, лимон и нане се познати по нивната способност да ги одвратат комарците. Можете да ги испрскате куќата, влезовите, вратите, прозорците и откриените делови и на тој начин да спречите влез на комарци или инсекти.

Отстранете ја водата што стои долго време

Водата која стои долго време во куќата, како на пример во контејнери за храна или саксии, може да стане погодно место за комарци. Проверете дали сте ја отстраниле водата и сте го исчистиле просторот со вода и средство за дезинфекција. Ова ќе ви овозможи да ги држите подалеку.

Употреба на електронски уреди

Ултразвучни уреди кои емитуваат звуци со фреквенции  висока може да биде ефикасна во одбивањето на комарците. Исто така, УВ сијалиците можат да бидат ефективни.