ФИФА Евро 2024 KOHA.net

LIFESTYLE

Бебињата испуштаат звуци затоа што можеби се подготвуваат да зборуваат, вели студијата

bebe

Можеби изгледаат како куп смешни звуци, но звуците што ги прават бебињата може да се обиди да се практикува вокалната контрола потребна за говорот, сугерираат истражувачите.

Hyunjoo Yoo, автор на студијата, рече дека нивната работа е важна бидејќи може да биде корисна за скрининг за комуникациски нарушувања кај децата.

Ед Донелан од Универзитетот во Ворвик објасни дека иако звуците што ги прават бебињата не се оние што ние возрасните ги користиме во јазикот, тие можат да им дозволат на бебињата да развијат контрола што е клучно за зборовите што ќе ги кажат подоцна, напиша Гардијан.

Јо рече дека минатите извештаи сугерираат дека имитирањето на такви звуци од старателите може да им помогне на бебињата да развијат говор.

„Изгледа логично дека би било корисно за бебињата доколку нивните старатели се обидат да реагираат и да комуницираат повеќе со нив имитирајќи ги звуците што ги испуштаат“, рече таа.