ФИФА Евро 2024 KOHA.net

LIFESTYLE

Кинеските научници тврдат дека го пронашле лекот за дијабетес

Кинеските научници го пронајдоа „лекот“ за дијабетес

Кинеските научници тврдат дека го пронашле „лекот“ за дијабетес

Кинеските научници тврдат дека излечиле 59-годишен маж кој боледувал од дијабетес тип 2.

Пациентот бил подложен на еден вид клеточна терапија во 2021 година и оттогаш не морал да зема лекови, пишува The Sun.

„Ова претставува значителен напредок во областа на терапијата за дијабетес“, рече професорот Тимоти Кифер, од Универзитетот на Британска Колумбија во Канада, кој не беше вклучен во студијата.

На пациентот му бил дијагностициран дијабетес тип 2 пред повеќе од 25 години и се соочил со различни компликации.

И покрај тоа што имаше трансплантација на бубрег во 2017 година, тој ја изгуби речиси целата функција на панкреасот, кој го регулира нивото на шеќер во крвта.
Како резултат на тоа, тој се потпираше на инсулински инјекции, кои ги примаше неколку пати на ден.

Научниците од Шангај, Кина, ги зеле крвните клетки на пациентот за да создадат матични клетки, кои потоа биле претворени во клетки кои произведуваат инсулин, кој го држи нивото на шеќер во крвта под контрола.

Овие клетки беа трансплантирани на пациентот во јули 2021 година и во рок од 11 недели повеќе не му беа потребни инсулински инјекции.

Постепено почнал да ги намалува лековите за контрола на шеќерот во крвта и 12 месеци по интервенцијата престанал да ги зема сите овие лекови.

„Испитувањата што ги направивме по интервенцијата покажаа дека функцијата на панкреасот на пациентот е ефикасно обновена и неговата бубрежна функција се врати во нормала“, рече Хао Јин, од болницата Чангженг во Шангај, кој исто така истакна дека ваквите резултати покажуваат дека овој третман може да ја спречи прогресијата. на компликации кои се јавуваат во телото како резултат на дијабетес.

Професорот Кифер рече дека ова е првпат терапијата со матични клетки да се користи за лекување на дијабетес тип 2.

„Нашата технологија напредна и ги скрши границите во регенеративната медицина за третман на дијабетес“, рече Јин.

Тимот сега се надева дека ќе ја користи оваа терапија и кај други пациенти со дијабетес.

Истражувањето е објавено во списанието Cell Discovery.