KOHA.net

Совети од дерматолози

Детска нега на кожа

Нега на кожа за бебиња и деца

Само затоа што на пазарот има многу производи за нега на бебешка кожа, не значи дека сите се добри. Сепак, не треба да ги пробате сите за да разберете кој производ најдобро делува на кожата на детето бидејќи во меѓувреме може да ја оштети нивната кожа, која е многу нежна.

Дерматологот Кристен Кук, изјави за Си-Ен-Ен дека кога родителите одат да ги купат овие производи, важност треба да се посвети на упатството за нивната содржина.

„Треба да барате производи кои имаат густа, кремаста текстура и без мирис“, рече таа.
„Се сеќавам кога станав мајка за прв пат, секогаш кога одев да купам производи за нега на кожата на моето бебе, имав чувство на паника, да не купам нешто што не треба“, рече таа, додавајќи дека овие набавки можат да бидат неверојатно едноставни само врз основа на текстурата на кремот.

Но, таа исто така објави дека етикетата „без мирис“ значи дека производот не содржи додадени мириси за да мириса убаво.

„Без парфем“ не е исто што и „без вкус“, рече Кук.

За децата, исто така, важно е да се бараат производи кои содржат што е можно помалку штетни хемикалии, кои се нарекуваат „парабени“ и „фталати“, бидејќи овие производи се штетни. Се препорачува да се користат висококвалитетни производи.

Не мора да значи дека негата на кожата е многу скапа, вели дерматологот Мариса Гаршик, објаснувајќи дека на пазарот има производи кои се квалитетни, а цената е ниска.

Според неа, важно е производот да ја штити бариерата на кожата, да не содржи штетни хемикалии и да не содржи парфеми.

„Не треба да се користат сапуни или шампони и креми кои содржат ретиноиди и киселини за пилинг, бидејќи на кожата на бебето не и се потребни“, вели таа.

Дерматологија Џоди ЛоГерфо нагласи дека шампоните и кремите за бебиња не треба да имаат превисока pH вредност бидејќи тоа може да предизвика чешање, разредување на кожата, иритација и инфекција во пределот на пелената.

„Состојките што треба да се избегнуваат се: натриум лаурил сулфат (SLS), вештачки црвени и жолти бои, за кои е познато дека предизвикуваат алергии и нормално мириси“, рече таа, додавајќи дека овие хемикалии предизвикуваат голема штета на кожата.