KOHA.net

LIFESTYLE

Некои од најдобрите плодови за дијабетичари

На луѓето со дијабетес им се препорачува да консумираат храна која има низок гликемичен индекс.

И покрај тоа што овие луѓе не можат да јадат слатки и одредени видови храна, нутриционистите советуваат да јадат некои овошја кои имаат низок гликемичен индекс, а дијабетичарите можат да ги јадат, вообичаено внимавајќи на остатокот од храната што ја јадат.

Јаболката содржат влакна и се сметаат за добра храна за луѓето кои страдаат од дијабетес.

Крушата е уште едно овошје кое се смета за добро за дијабетичарите бидејќи содржи и влакна и не содржи многу шеќер, пренесува India.com.

Дури и свежите кајсии содржат малку шеќер, што ги прави добри за луѓето со дијабетес.

Сливите содржат многу малку калории, па затоа се сметаат за добри за третман на дијабетес.

Портокалите содржат витамин Ц и растителни влакна, што ги прави добри и за луѓето кои страдаат од висок шеќер во крвта.

Друго овошје кое содржи малку шеќер и многу влакна е кивито и дијабетичарите можат да го консумираат.

Грејпфрутот има низок гликемиски индекс, содржи малку калории и е добар за дијабетичарите.

Планинските плодови како што се брусницата и боровинките се исто така добри за дијабетичарите бидејќи содржат антиоксиданси и се богати со влакна.

Црешите исто така содржат антиоксиданси, а исто така имаат низок гликемичен индекс, што значи дека се добри за луѓето со дијабетес.