KOHA.net

LIFESTYLE

Дали треба да ја консумирате водата што стоела преку ноќ?

Во текот на ноќта телото дехидрира, а потребата за вода го нарушува сонот.

Некои луѓе кои се свесни за потребите на телото секогаш чуваат вода покрај креветот.

Некои носат шише или полна чаша.

Следниот ден, оние кои ја пијат водата од чашата известуваат дека има чуден вкус.

Тие забележуваат навидум мала промена во неговиот вкус.

Точно е дека водата нема вкус, но студиите покажуваат дека водата се ослободува по контакт со јаглерод диоксид во воздухот, кој ја менува нејзината киселост.

Што се случува со водата испуштена преку ноќ?

Вкусот е едно од најкомплицираните сетила, велат експертите.

Според нив, ако човек пие вода од чашата што ја наполнил вечерта, во својата свест ќе се сеќава на нејзиниот претходен вкус.

Во текот на ноќта, водата во чашата испарува во мали количини.

Тоа ќе предизвика концентрација на аромите на другите материи во воздухот и во чашата.

Вонземскиот вкус на водата изоставена преку ноќ е поврзан со воздухот, а не со водата, велат експертите.

Дали може да се пие вода што е испуштена преку ноќ?

За среќа, водата не содржи шеќери, масти или протеини кои можат да се разградат со текот на времето.

Така, водата што е испуштена преку ноќ може да се пие без проблем, секогаш ако во чашата не паднала мува, комарец или чудна материја.

Од друга страна, потрошувачот мора да се грижи и за други фактори.

Водата не треба да стои надвор со денови или недели, а потоа да се пие.

Човек не треба да користи иста неизмиена чаша вода и не треба да ја дели својата чаша со други.

Во однос на безбедноста, треба да се внимава и на миење раце по одење во тоалет.

Овој чекор е важен за спречување на пренос на бактерии од раце во вода./agroweb