ФИФА Евро 2024 KOHA.net

LIFESTYLE

Девет природни начини за нега на коса

коса

Додека опремата за стилизирање и разните хемиски производи ја оштетуваат косата, постојат некои природни начини да се грижите за неа кои не предизвикуваат оштетување.

Прво, треба да започнете со миење на косата со шампон без сулфат, а потоа да продолжите со регенератор.

Второ, косата треба да се исплакне со ладна вода бидејќи помага во затворање на кутикулите на косата и ги прави посјајни.

Како трет чекор, косата треба да се чешла со чешел кој има ретки заби, бидејќи четките и чешлите со чести заби предизвикуваат струја.

Четвртиот чекор е нанесување на кој било серум или масло кое го одржува здравјето на косата. Овој серум треба да содржи кератин за да ја нахрани вашата коса и да ви даде сјај.

Косата треба да се остави природно да се исуши без да се користат топли четки бидејќи тие ја оштетуваат косата со оштетување на текстурата.

Со цел косата да биде што поблескава, пожелно е да се направи маска од млеко и мед со комбинирање на двете додека не се формира маса, која по нанесувањето треба да остане на косата еден до два часа.

Друга маска за која се смета дека е здрава за косата е онаа со папа и маслиново масло. Бидејќи бананите се богати со витамини и минерали, тие ќе ја нахранат косата, додека маслиновото масло ќе ја одржува хидрирана. Откако ќе се нанесе, оваа маска треба да остане на косата околу 30 минути до еден час.

Јајцата се добри и за косата, особено кога се комбинираат со маслиново масло. Како и маската од банана, маската со маслиново масло треба да се чува на косата 30 минути до еден час по нанесувањето.

Следна маска е онаа со алое вера која исто така се чува од половина час до еден час. Оваа маска помага да се релаксираат кутикулите на косата правејќи ги да блеснат.