KOHA.net

LIFESTYLE

Идеално време за консумирање Омега 3

Ако наутро се консумира храна која содржи повеќе влакна, тогаш утрото е најдобро време за земање додатоци на Омега 3.

Тоа е затоа што ако Омега 3 се консумира пред јадење, телото нема да може добро да го апсорбира, пренесува Eating Well.

Иако постојат неколку фактори кои можат да влијаат на апсорпцијата на овој додаток, најважен е што Омега 3 се консумира со храна која содржи повеќе влакна.

Влакната и здравите масти му помагаат на телото подобро да ја апсорбира Омега 3, што го олеснува циркулирањето низ крвните садови.

Затоа, експертите советуваат дека Омега 3 се консумира после оброк за појадок кој содржи здрави масти како леб со авокадо, маслиново масло, сирење, јаткасти плодови или семки.

Омега три е здрава масна киселина која се добива од сардини, лосос, треска или дури и од масло од алги, како и зеленчук како соја, ленено семе и други извори.