KOHA.net

LIFESTYLE

Како високиот холестерол влијае на стареењето на мозокот?

Тоа е проблем кој со години се зголемува и погодува голем број луѓе.

Според Светската здравствена организација, 50 милиони луѓе страдаат од болести на стареењето на мозокот, додека годишно се очекува да се појавуваат околу 10 милиони нови случаи.

Болестите на мозокот или стареењето на мозокот почнуваат да се појавуваат главно по 65-тата година од животот.

Сепак, бројни студии покажаа дека болестите како што се Алцхајмерова болест или деменција можат да започнат со нивниот развој дури и на порана возраст.

Причините се различни, во зависност од луѓето кои се погодени од оваа болест.

Генетиката или лошиот начин на живот и голем број други фактори можат да играат улога.

Меѓу нив, експертите го наведуваат начинот на живот како многу важен.

Како влијае високиот холестерол?

Според експертите, врската помеѓу холестеролот и болестите кои предизвикуваат стареење на мозокот е веќе докажана.

Токму високото ниво на лош холестерол може да доведе до развој на Алцхајмерова болест.

Алцхајмеровата болест е болест која влијае на одредени области на мозокот одговорни за сеќавањата и меморијата.

Претворање во проблем за секојдневниот живот на самиот засегнат и на луѓето околу него.

Според студијата на Универзитетот во Атланта во Америка, бројките во врска со овој факт се високи.

Овие експерти објаснуваат дека меѓу луѓето заболени од Алцхајмерова болест, околу 10% од нив страдаат и од висок холестерол.

Додека само 3% од развојот на Алцхајмеровата болест зависи од наследни генетски причини.

Според ова размислување, луѓето кои имаат висок холестерол имаат поголема веројатност да бидат погодени од болести кои влијаат на мозокот.

Како да го намалите лошиот холестерол

За подобро да се грижите за здравјето на вашето тело и ум, секогаш бидете внимателни со храната што ја избирате да ја консумирате.

Конзервирана храна

Конзумирањето премногу конзервирана или брза храна е еден од главните непријатели на вашето тело.

Овие намирници се богати со масти и лош холестерол, па така стануваат извор на болести.

Пржена храна

Се разбира, пржената храна или вишокот на масло што влегува во телото дава свои несакани ефекти, вклучувајќи го и високиот холестерол.

Тие се исто така меѓу главните причини за срцеви заболувања, дијабетес и дебелина.

јајце

Иако јајцата се многу добри за организмот, тие се богати со холестерол и масти, особено со жолчка од јајце.

Затоа, секогаш внимавајте со консумацијата на јајца.

сирење

Само 28 грама сирење содржи 27 мг холестерол без разлика на другите вредности што ги носи.

Масна павлака

Масниот јогурт е уште една намирница која може да влијае на зголемување на лошиот холестерол во организмот, затоа внимавајте со неговото консумирање.

Шеќер

Слатките со додаден шеќер или самиот шеќер можат да бидат причина за многу болести, почнувајќи од дијабетес.

Затоа потрудете се да го избегнувате што е можно повеќе од вашата исхрана./AgroWeb.org