KOHA.net

LIFESTYLE

Кое е најдобро време за вежбање, наутро или навечер?

Експертите велат дека секое време е добро за вежбање.

„Им велам на моите пациенти да вежбаат секогаш кога можат. Ако ви е попогодно да ги правите вежбите наутро, направете го тоа, ако ви одговара навечер, правете го навечер“, изјави докторката за вежбање Сју Декотис, пренесува CBS News.

Според експертите, утринските вежби помагаат да се подобри метаболизмот и да се зголеми нивото на енергија во текот на денот.

Студијата објавена минатата година сугерира дека групата луѓе кои вежбале наутро имале поголем ефект врз слабеењето отколку групата која вежбала навечер.
Меѓутоа, кога вежбите се правеле навечер, тоа влијаело на намалување на нивото на стрес кој се наталожил во текот на денот.

Друга студија објавена во 2022 година сугерира дека жените кои вежбале наутро побрзо слабееле и имале подобри резултати од крвниот притисок, додека оние кои вежбале навечер имале подобрено расположение и посилни мускули.
Додека кај мажите, студијата покажа дека вечерните вежби се поефикасни за намалување на тежината, како и за подобар крвен притисок, во споредба со групата која вежбала наутро.

Експертите открија дека најдобро време за вежбање е она што најмногу му одговара на поединецот.

Тие препорачаа и секое движење да придонесува за доброто на човекот, па советуваа дека е подобро луѓето да се качуваат по скали наместо да користат лифт.
Најважно е кога ќе почнат вежбите да продолжат да се прават во исто време. Значи, конзистентноста е клучна за вежбањето на секоја личност.