KOHA.net

LIFESTYLE

Здравствени придобивки од супа од коски

Супа од коски е течност која се вари со коските од животинско месо, како кравјо, говедско или пилешко, комбинирајќи ги со разни зачини.

Оваа супа нуди многу здравствени придобивки за телото бидејќи е многу богата со витамини, јаглени хидрати, амино киселини и минерали.

Чорбата од коските помага против воспаление бидејќи содржи колаген, глицин глутамин. Овие соединенија штитат од воспаление на човечките коски и болести како артритис.

Со оглед на тоа што оваа супа содржи многу калциум, магнезиум и фосфор, таа е многу добра за човечките коски, ги прави поцврсти и ги штити од остеопороза, пренесува „EatingWell“.

Супата ги штити и зглобовите и цревата. Со додавање на различен зеленчук, тој може да стане една од најздравите намирници за организмот, штитејќи го од многу болести.

Се препорачува да се консумира околу три пати неделно на различни начини, бидејќи прекумерното консумирање можеби не е многу добро за телото бидејќи некои животински коски може да содржат тешки метали за човечкото тело, како кадмиум и олово.

Една порција супа од коски содржи:

121 калории

4 грама јаглени хидрати

1 грам влакна

1 грама шеќер

0 g нездрави масти

391 мг сол

1 mg железо (што е 6% од потребната дневна вредност)

225 микрограми витамин А (25% од потребната дневна вредност)

6 mg витамин Ц (7% од потребната дневна вредност)