KOHA.net

LIFESTYLE

Пет митови за ракот на белите дробови во кои повеќе не треба да верувате

Ноември го означува месецот за подигање на свеста за ракот на белите дробови - болест за која повеќето од нас мислат дека ги знаеме главните причини и симптоми.

Сепак, сè уште постојат заблуди за ракот на белите дробови - тоа не е нужно само случај на болест на „пушачот“.

Еве неколку митови кои треба да се отстранат за оваа болест.

Мит 1: Ракот на белите дробови ги погодува само постарите луѓе

Според пулмологот Џон Костело, „ракот на белите дробови е значително почест кај постарите луѓе - просечната возраст на дијагноза е 70 години. Сепак, ова може да ја одрази само подолгата изложеност на тутун“.

Ова не значи дека ќе ја добиете оваа болест кога ќе бидете стари. Според Лиза Жак, специјалист за медицинска сестра за рак, „многу луѓе развиваат рак на белите дробови во нивните 60-ти или 70-ти години по долги години пушење, но понекогаш луѓето добиваат рак на белите дробови во многу помлада возраст, дури и во нивните 20-ти или 30-ти години“, напиша Индепендент. .

Мит 2: Ракот на белите дробови секогаш е предизвикан од пушењето

Иако пушењето ги зголемува шансите за развој на рак на белите дробови, тоа не е единствената причина.

„Пушењето е причина за повеќето случаи на рак на белите дробови и најголем ризик фактор, но околу 10% од луѓето кои имаат рак на белите дробови никогаш не пушеле“, објасни Жак.

Костело додаде: „Постојат некои случаи на рак на белите дробови кои се генетски и можеби не се поврзани со пушењето, а други се предизвикани од изложеност на супстанции како што се азбест, радон гас и пасивно чад“.

Мит 3: Не можете да се опоравите од оштетувањето на белите дробови од пушењето

„Некои од штетите предизвикани од пушењето може да се вратат во здрави бели дробови, но емфиземот е архитектонско уништување на белите дробови што предизвикува екстремно отежнато дишење и не може да се врати“, рече Костело.

Така, откажувањето од пушење може да го намали ризикот - но воопшто да не пиете е многу подобро.

Мит 4: Ракот на белите дробови е секогаш фатален

Дијагнозата на рак на белите дробови не значи сигурна смрт, но сепак е сериозна.

„Ракот на белите дробови има 60% стапка на петгодишно преживување кај луѓето со локализирана болест“, рече Костело. „Ако се раширило низ телото за време на дијагнозата, стапката на преживување е само 8%.

Но, тој додаде дека има „нови техники за скрининг за рак на белите дробови, како што се КТ скенови кај пушачи над 50 години со тешка позадина за пушење“.

Значи, ако имате загриженост за постојана кашлица, посетете лекар и прегледајте се што е можно поскоро.

Мит 5: Жените не треба да се грижат за ракот на белите дробови толку многу како другите видови

Според Cancer Research Britain, мажите имаат поголема веројатност да заболат од рак отколку жените (52% од случаите на рак на белите дробови се мажи, во споредба со 48% жени). Сепак, жените сепак треба да бидат свесни за ракот на белите дробови.

„Ракот на белите дробови е се поголем проблем за жените откако ги достигнаа мажите во однос на навиките за пушење, па затоа се изложени на ризик ако пушат“, рече Костело.

Жак додаде: „Тоа е трет најчест тип на рак во Британија, а кај жените е втор најчест тип на рак“.

Значи, без разлика дали сте пушач или не, внимавајте на симптомите на рак на белите дробови - како кашлица која трае повеќе од две или три недели, инфекции на градниот кош, отежнато дишење и болка кога дишете - и посетете го вашиот лекар ако имате некои од овие грижи.