KOHA.net

LIFESTYLE

Излечи рецепт со мед и кромид како природен антибиотик

Комбинацијата од кромид и мед можеби звучи необично, но всушност е добар и целосно природен лек за бактериски инфекции.

Овој лек има своја почетна точка во најстарите традиции на народната медицина и дури неодамна стана предмет на неколку научни студии.

Храната може да биде моќен и лековит лек за човекот.

Според AgroWeb.org, и кромидот и медот се две многу лековити намирници за луѓето.

Влијанието на лекот од мед и кромид врз здравјето

Студија од 2012 година ја анализирала ефикасноста на кромидот и медот против 8 видови микроби.

Според студијата, кромидот и медот се богати со неверојатни соединенија кои се борат против бактериите.

Нивната комбинација ја удвојува моќта против бактериите.

Покрај тоа, и медот и кромидот го инхибираат растот и развојот на штетните бактерии и микроорганизми.

Според студијата, употребата на сок од кромид има многу силен ефект против микробите вклучувајќи го и стафилококот.

Медот исто така има силно, но помало влијание од сокот од кромид.

Кога ќе се соединат во еднакви количини, дејството на медот и сокот од кромид е поефикасно и посилно против микроорганизмите.

Несакани ефекти од лек со мед и кромид

Несакани ефекти од овој лек се јавуваат доколку го консумирате во големи количини.

Лицата кои боледуваат од дијабетес, оние кои имаат проблеми со крвавењето, трудниците и лицата кои треба да се подложат на хируршка интервенција не треба да консумираат големи количини кромид.

Последново, во големи количини, може да го намали нивото на шеќер во крвта и да го забави згрутчувањето на крвта, покажуваат податоците на AgroËeb.org.

Интеракција со лекови

Луѓето кои се алергични на кромид и земаат аспирин може да доживеат висок интензитет на симптоми на алергија.

Ако комбинирате лекови како што е гентамицин со мед, ефектот против микробите е посилен отколку во случај на само употреба на лекот.

Дејството на медот врз здравјето се множи ако го комбинирате со цимет, лимон или кафе.

Како да се подготви лек со мед и кромид

Измешајте средно сечкан кромид и 3 лажици мед.

Покријте со крпа и оставете преку ноќ на собна температура.

Следниот ден процедете го и пијте го 2-3 пати на ден како сируп 3 до 4 дена.

Конзумирањето треба да биде бавно и со лажичка за да се избегнат можни стомачни проблеми./AgroWeb